La méteo

Les pluges s'estendran a més comarques abans de l'augment de les precipitacions de la setmana vinent

Diumenge la pluja afectarà les comarques de la meitat est

3 min
Els ruixats faran acte de presència a molts indrets.

Després d'una primera meitat d'abril molt seca, el moviment meteorològic dominarà el temps durant el cap de setmana i els inicis de la setmana vinent, amb uns xàfecs que ja han descarregat amb ganes en les últimes hores en algunes zones i que localment han anat acompanyats de tempesta i calamarsa (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Diumenge els ruixats afectaran principalment les comarques de la meitat nord i est, i dilluns arribarà el plat fort de l'episodi amb pluges més generals i generoses. Una molt bona notícia que es traduirà en un bon impuls per a rius, boscos i unes reserves dels pantans de les conques internes que s'havien estancat darrerament.

Diumenge: més pluja

Diumenge serà un dia gris arreu i les precipitacions aniran a més entre les comarques de Girona i de Barcelona, zones que dissabte van quedar força al marge de la pluja. Durant el matí hi haurà alguns ruixats a la meitat est, però serà a partir del migdia i durant la tarda quan les precipitacions guanyaran extensió i intensitat, amb alguna tempesta localment intensa i ruixats dispersos que deixaran acumulacions que puntualment superaran els 20 a 30 l/m² a les zones més beneficiades. A la resta també hi podran caure ruixats. Tot plegat, amb vents de mar cap a terra, situació marítima alterada i temperatures una mica més baixes.

El Servei Meteorològic de Catalunya té actiu un avís per pluges localment fortes al litoral i prelitoral de Girona (durant el matí) i algunes comarques de la Catalunya Central (durant la tarda). Els ruixats podrien deixar més de 20 l/m² en mitja hora i anar localment acompanyats de tempesta.

Dilluns: regada general

Els mapes mantenen que dilluns tindrem una regada general, amb pluges que serien extenses i generoses, especialment a les capçaleres dels principals rius de les conques internes. La majoria dels models meteorològics dibuixen un primer dia de la setmana amb pluges que avançaran de mar cap a terra durant moltes hores i regaran pràcticament totes les comarques, amb acumulacions que podrien superar els 20 o 30 l/m² a bona part del país, i els 70 l/m² a alguns punts del Pirineu i del litoral i prelitoral central, tot i que hi ha alguns models que traslladen la pluja més abundant al Camp de Tarragona. Aquestes precipitacions seran tot un bàlsam per als pantans en plena sequera i localment poden arribar a acumular més de 150 o 200 l/m² al nord del país al llarg de tots aquests dies.

Dimarts: ruixats més residuals

El temps encara serà inestable dimarts, amb ruixats dispersos i intermitents a moltes comarques, especialment a la meitat nord i est del país. En cap cas s'espera un dia de pluja continuada i abundant com dilluns, però sí que podrà tornar a ploure una mica més a força indrets, amb un cel que estarà mig ennuvolat i una temperatura que començarà a pujar i que deixarà un ambient menys fresc que en dies anteriors.

A partir de dimecres: temps més estable

La situació meteorològica serà més tranquil·la durant la segona meitat de la setmana entrant, tot i que entre dimecres i dijous encara hi haurà alguns ruixats poc importants a la meitat nord del país, que seguiran regant unes comarques molt beneficiades per l'episodi de pluja que va acabar dilluns. Entre dijous i diumenge a la tarda l'estabilitat podria ser la protagonista, amb més estones de sol i un mercuri normalitzat, però dilluns podria arribar un nou canvi de temps acompanyat d'un nou episodi de pluges. Caldrà confirmar-ho en pròximes actualitzacions dels models meteorològics.

Balanç de l'episodi de pluges

Els xàfecs i les tempestes que han afectat diverses zones del país des de dijous han descarregat amb força i localment amb calamarsa i tempesta. Divendres la comarca més afectada va ser l'Alt Empordà, amb 21 l/m² caiguts en poca estona a Borrassà i al pantà de Darnius-Boadella, però dissabte la pluja més abundant va caure al terç oest del país, amb 145 l/m² a Espot (2.519 m, al Pallars Sobirà), 62 l/m² a Vielha (Vall d’Aran) i 41 l/m² a Raimat (Segrià). Durant la matinada i el matí de diumenge la pluja més generosa ha afectat la meitat est del país, amb 23 l/m² a Navata (Alt Empordà), 19 l/m² a Santa Coloma de Farners (Selva) i 13 l/m² a Banyoles (Pla de l'Estany).

En tot l'episodi s'han acumulat 175 l/m² a Espot (2.519 m), 74 l/m² a Núria (1.971 m), al Ripollès, i 73 l/m² a Vielha.

stats