La méteo

La méteo: a l'espera del canvi important de temps

Calma i ambient molt suau fins dijous, però a partir de divendres tornarà de cop la sensació d'hivern

2 min

BarcelonaLes temperatures mínimes han baixat aquesta matinada i han quedat entre 2 i 4 graus més baixes que les de dilluns, sobretot perquè hi ha hagut menys núvols. Al Pirineu el descens ha estat d’entre 5 i 7 graus. Hi ha hagut més fred a primeres hores arreu amb algunes glaçades al Pirineu, però al migdia repetirem un ambient massa suau o càlid per a l’època.

D’aquesta manera, la sensació atípicament primaveral es mantindrà avui, tot i que localment baixaran una mica els termòmetres al migdia. Canvis poc significatius amb moltes màximes que es tornaran a moure entre els 17 ºC i els 22 ºC, sense descartar repetir algun 23 ºC. Tot plegat amb sol enteranyinat pel pas de bandes de núvols alts i prims, així com algunes boires o núvols baixos matinals.

Pel que fa al vent, la tramuntana seguirà bufant amb força a tota la Costa Brava durant gran part del dia, així com als cims del Pirineu. També manxarà amb ratxes moderades el mestral a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona i de Ponent, però a la tarda desapareixerà.

La tramuntana alterarà l’estat de la mar a l’Empordà i aixecarà onades que poden arribar als dos metres i mig d’altura o més de manera local. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activa l’alerta groga per mala mar a tota la Costa Brava.

De cara als dies vinents mantindrem l’ambient suau i primaveral fins dijous, fins i tot amb un pic càlid. La calma dominarà, tot i que dimecres hi haurà més intervals de núvols arreu sense precipitacions. Dijous entrarà vent fort i reescalfat de garbí i ponent a moltes comarques, alhora que arribaran els primers ruixats a la cara nord del Pirineu.

El canvi més important de temps s’espera de cara a divendres, quan una massa d’aire fred provinent del nord de l’Atlàntic provocarà una clara baixada de les temperatures i un retorn sobtat a l’hivern. No s’espera cap fredorada, però venim de molt amunt i el contrast tèrmic serà molt marcat, amb màximes que baixaran entre cinc i deu graus en general.

Aquesta situació anirà acompanyada d’una nevada general al Pirineu i fortes ventades en moltes comarques. Tot i que cauran alguns ruixats dispersos fora del Pirineu, sobretot divendres a les comarques de Girona i del nord de Barcelona, sembla que no tindríem pluges generals i generoses.

Això no obstant, alguns mapes apunten que entre dilluns i dimarts podria ploure en diversos punts amb la formació d’una baixa mediterrània. Una situació que haurem d’anar seguint atentament i confirmant en properes previsions.

stats