La méteo

La méteo: el temps seguirà mogut el cap de setmana

Es mantindran els xàfecs irregulars a diverses comarques amb temperatures normals per a l'època

3 min

BarcelonaEl temps segueix ben mogut i aquestes últimes hores s’han repetit els ruixats a diverses comarques, fins i tot amb algun patac d’aigua local i alguna tromba marina (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). De cara a aquest dijous, els xàfecs irregulars es repetiran en algunes zones. Temps boig típicament primaveral que es mantindrà els pròxims dies, fins i tot amb més inestabilitat a partir del cap de setmana. Tot plegat amb temperatures que seguiran a ratlla.

Dijous: nous xàfecs

Tornarà a ser un dia de cel molt canviant i risc de ruixats molt irregulars. Al matí seran més probables a prop de la costa, especialment la de Barcelona, així com a Ponent o el Pirineu i el Prepirineu. No es descarta algun patac d’aigua localment fort i acompanyat de calamarsa. Per aquesta raó, el Meteocat ha activat l’alerta groga per pluja intensa al litoral i prelitoral de Girona i de Barcelona i al Camp de Tarragona:

De cara a la tarda, els xàfecs tornaran a afectar sobretot punts del nord-est, del Pirineu i del Prepirineu, del prelitoral i dels Ports, així com zones properes. Tot plegat molt irregular, pràcticament una loteria. Una situació típicament primaveral. El cel seguirà molt canviant, amb temperatures que es mantindran semblants, tant de dia com de nit, amb ambient normal per a l’època i poca calor al centre del dia. La cota de neu es mourà entre els 1.800 i els 2.000 metres al Pirineu.

Divendres: pocs canvis

De cara a divendres, tindrem pocs canvis en el temps, amb cel variable i risc de nous ruixats. No obstant, sembla que les precipitacions poden ser més locals i a gran part del país no hi plourà. Les temperatures pujaran una mica més de dia, amb ambient suau en conjunt al centre de la jornada. La cota de neu pujarà per sobre dels 2.000 metres.

Cap de setmana: més aigua

Entre dissabte i diumenge els mapes indiquen que ens arribaria encara més aire fred en altura. Això reactivarà la inestabilitat, amb xàfecs que guanyaran extensió per l’interior i el Pirineu, així com al sud del país. Un temps ben mogut que sembla que tindrà continuïtat la setmana que ve. I molta d’aquesta aigua anirà caient a les capçaleres dels principals rius de les conques internes, una gran notícia per tal d’anar omplint els pantans. Tot plegat amb pocs canvis en les temperatures.

Balanç de les pluges

Des de dimarts han anat caient precipitacions a qualsevol punt del país, fins i tot amb algun patac d'aigua local però intens. Per exemple, la matinada d'aquest dimecres ha caigut un aiguat molt localitzat a la costa que ha deixat fins a 42 l/m² a Constantí (Tarragonès) en poca estona. Entre el front de pluges generals de dimarts i els xàfecs irregulars de les últimes hores s'han acumulat entre 20 i 40 l/m² a les zones més regades: punts del Pirineu, del Prepirineu i Barcelona i Girona, així com algun tram costaner. No obstant això, localment s’han superat aquestes xifres. A més, aquest dijous al matí ha aparegut alguna tromba marina o cap de fibló davant de la costa del Baix Penedès i del Garraf.

Una aigua que també ha deixat més de 15 o de 20 l/m² a les capçaleres dels principals rius pirinencs. Una gran notícia per seguir aportant aigua als pantans, sobretot els de les conques internes, que ja superen el 26%. Aigua molt benvinguda en general. En canvi, al sud del país i a Ponent és on menys hi ha plogut; de fet, cap a la Terra Alta i a l’extrem sud de Ponent no hi ha plogut gens. 

stats