La méteo

La méteo: primavera en estat pur amb xàfecs i fresca

Els ruixats i les tronades es repetiran en moltes comarques fins dimecres

2 min

BarcelonaDesprés d'uns dies de calor de ple estiu, amb màximes que han superat els 30 °C en molts punts i que han fregat els 35 °C i els 37 °C a les zones més càlides, l'arribada d'una bossa d'aire fred ha provocat un descens tèrmic generalitzat i l'augment de la inestabilitat, que s'ha traduït en l'aparició de ruixats i tronades en força comarques (trobareu totes les dades d'acumulació de pluja al final d’aquesta informació). Aquesta nova setmana també estarà marcada per la inestabilitat atmosfèrica, amb xàfecs irregulars i una temperatura molt frenada. A Barcelona ciutat i zones properes el dilluns ha començat ben plujós:

Dilluns, més pluja i fresca

Aquest dilluns tindrem noves tongades de xàfecs i tempestes en moltes comarques. Al matí cauran alguns ruixats locals al nord-est i al litoral central, localment intensos. Però serà a partir de mig matí i especialment del migdia quan es formaran els primers ruixats destacats, localment intensos i acompanyats de calamarsa en indrets com el litoral i el prelitoral central barceloní o la meitat oriental de la serralada pirinenca. Serà durant la tarda que aquests primers xàfecs s'estendran a més comarques i acabaran afectant pràcticament qualsevol punt de la meitat nord i est del país, una molt bona notícia per continuar aportant aigua a uns embassaments que es recuperen lentament.

Dimarts, nova tongada de xàfecs i un mercuri molt frenat

Un temps clarament més mogut i primaveral dominarà dimarts, amb ruixats dispersos i més o menys extensos i amb unes temperatures a ratlla que deixaran valors normals per a l’època, fins i tot una mica per sota de la mitjana en alguns casos, després d'una setmana de calor estiuenca. De moment no hi ha noves calorades a la vista.

A partir de dimecres, ruixats més dispersos

Dimecres la inestabilitat ja anirà abandonant-nos i el temps serà més estable, tot i que encara tindrem ruixats i algunes tronades, més irregulars que en jornades anteriors i novament concentrades al nord-est del país. Dijous el temps serà més tranquil i les clarianes robaran el protagonisme a la pluja, tot i que caldrà estar pendents de l'arribada de més ruixats entre divendres i dissabte. Tot plegat amb una temperatura una mica més baixa que en dies anteriors i que ens recordarà l'ambient propi de finals d'abril o principis de maig, amb moltes màximes que voltaran els 21 °C i els 24 °C i mínimes fresques, d'entre 13 °C i 19 °C.

Balanç de la primera tongada de ruixats

Dissabte ja van caure els primers ruixats, concentrats a la meitat nord i a Ponent, amb 11 l/m² a Sasseuva (Vall d'Aran), 6 a Núria (Ripollès) o 5 de Guardiola de Berguedà, acompanyats de fang per la presència de pols en suspensió. Diumenge els xàfecs es van fer més extensos i intensos i van deixar 44 l/m² a Certascan (Pallars Sobirà), 30 a Nulles (Alt Camp), 18 a Constantí (Tarragonès), 14 a la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) 13 a Solsona (Solsonès).

stats