La méteo

Els ruixats es concentraran a la meitat oest, amb més clarianes a la resta

La temperatura màxima pujarà una mica però l'ambient encara serà suau

2 min
Aquesta tarda les tempestes seran intenses a Ponent.

Ja fa dies que parlem de ruixats i tronades, i aquest és l'escenari que es mantindrà en les hores i els dies vinents, després d'un divendres i un dissabte en què hem acabat regant bona part del país (trobareu totes les dades i algunes imatges al final d'aquesta informació). Som davant d'un diumenge amb nous ruixats molt irregulars, però localment intensos, que cauran sobretot a la tarda i concentrats a la meitat oest i al sector occidental de la serralada pirinenca. La setmana vinent, que s'iniciarà amb un dia festiu per a molta gent, començarà amb risc de ruixats en algunes comarques i amb un mercuri que encara no vol registrar cap calorada.

Diumenge, més xàfecs

Sembla que el temps aguantarà força al matí, en general, tot i que amb cel variable. No obstant això, durant el matí hi haurà núvols baixos i algunes gotellades al sud de les comarques de Tarragona, tot i que amb prou feines mullaran el terra. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan la inestabilitat augmentarà i els xàfecs i les tempestes guanyaran extensió respecte a dissabte, concentrats al Pirineu occidental, Ponent i l'interior de les Terres de l'Ebre, i afectaran puntualment comarques properes. Serà en aquest sector on localment podrà ploure amb intensitat forta i on els ruixats podran anar acompanyats de calamarsa o pedra i forts cops de vent, amb un avís vigent del Servei Meteorològic de Catalunya en aquest sentit.

Difícilment plourà a la costa de Barcelona i de Girona, on hi haurà més calma i on fins i tot hi haurà moltes més clarianes que dissabte. Les temperatures es mantindran semblants o lleugerament més elevades, especialment on hi hagi més estones de sol.

Dilluns, tronades al nord-est

Dilluns tornarà a ser un dia de temps molt canviant i plenament primaveral. Entre el migdia i la tarda tornaran a caure xàfecs i tempestes localment forts. Aquesta vegada, els més destacats afectaran sobretot les comarques de Girona i del nord de Barcelona, així com el Pirineu, el Prepirineu, la resta del prelitoral i els Ports.

A partir de dimarts, ruixats concentrats a la meitat nord

Dimarts la inestabilitat es mantindrà i els ruixats continuaran regant moltes comarques, tot i que a poc a poc quedaran més restringits a la zona pirinenca i al quadrant nord-est del país. Serà en aquests indrets on cada dia hi haurà xàfecs dispersos i irregulars que aniran sumant litres al balanç humit de les últimes setmanes, amb una temperatura que no experimentarà gaires canvis i que seguirà molt més frenada que en els mesos de maig d'anys anteriors.

Balanç dels xàfecs dels últims dies

Els xàfecs i les tempestes han afectat moltes comarques durant els últims dies, tot i que en molts casos ho han fet de manera irregular i poc important. Divendres van afectar sobretot zones del prelitoral, del nord-est i de l'àrea dels Ports, així com indrets de la Catalunya Central, de l'interior sud i del Pirineu i el Prepirineu. Van deixar 21 l/m² a Banyoles i a Porqueres (Pla de l'Estany), 16 a Nulles i 12 a la Riba (Alt Camp). Dissabte van deixar 28 l/m² a Molló (Ripollès), 22 a Sant Salvador de Guardiola (Bages), 17 al Parc Natural dels Ports (Baix Ebre) i 13 a Baldomar (Noguera), tot i que en molts punts de les comarques de Barcelona i Girona van sovintejar les acumulacions d'entre 2 i 4 l/m² dels ruixats de la primera meitat de la jornada.

stats