Onada de calor

La méteo: els canvis no arribaran fins al cap de setmana

Aquest dimecres la temperatura encara podria pujar una mica més. Al voltant de diumenge s'entreveuen tempestes

4 min

BarcelonaTarda de calor extrema una altra vegada, diverses estacions han tornat a superar els 40 graus i de mitjana a Catalunya les màximes han sigut gairebé calcades a les d'ahir, set graus per sobre del que tocaria per a l'època, i això tenint en compte un període de referència recent, dels últims 13 anys.

D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 41,8 °C de Llimiana, els 41,6 de Castellnou de Seana, els 41,5 d'Artés, els 41,4 de l'Observatori de l'Ebre i els 41,3 de Lleida i de Mollerussa. Avui és el quart dia seguit que com a mínim en alguna o altra estació del Meteocat se superen els 40 graus.

Un dia més les tempestes estan descarregant amb força al Pirineu i Prepirineu, amb quantitats destacables en algun cas. Fins a les 18.30 h destaquen els 17 l/m² de Lladurs, els 15 del Pont de Suert, els 12 de la Seu d'Urgell, els 10 de la Pobla de Lillet, o els 7 de la Vall de Boí. El Meteocat ha activat un avís de temps violent arran de les tempestes que han afectat l'Alt Urgell i el Solsonès. A Andorra les tempestes han provocat fins i tot algunes petites inundacions a Encamp.

Ahir va ser el dia amb la mitjana de temperatura més alta a Catalunya com a mínim des del 2009. Els càlculs de l'ARA a partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat donen com a resultat que ahir la mitjana de temperatura al país va ser de 28,7 °C, una dada que supera l'anterior dada del 18 de juliol d'aquest mateix any, i que supera també les dades del pic de calor de finals de juny del 2019. Quedarà el dubte de si algun dels dies dels pics de calor del 1982 o del 2003 van poder arribar a superar aquesta dada, però més enllà d'aquests dos episodis concrets sembla poc probable qualsevol altre precedent de les últimes dècades que pugui superar aquesta dada.

Temperatura mitjana diària a Catalunya
A partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat

La setmana ha començat amb temperatures que freguen rècords històrics, però el termòmetre encara té marge per pujar una mica més. Tant avui com demà les temperatures seran similars a les dels últims dies, però algunes màximes tendiran a pujar encara una mica més i el nombre d'observatoris que saltaran per sobre dels 40 graus encara pot augmentar.

Aquesta tarda tornarà a ser de calor extrema: el Meteocat té actiu un avís de perill per calor que afecta gairebé tot el país i avisa també de perill alt per calor nocturna a la costa central. Els avisos es repeteixen gairebé iguals per a demà dimecres. La sortida d'aquesta onada de calor no arribarà a curt termini.

Aquesta tarda es repetiran algunes tempestes localment fortes en comarques del Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central. Ruixats bastant locals però que en alguns casos poden deixar fins a 15 o 20 l/m². Ahir els xàfecs van acumular 47 l/m² a Prats de Lluçanès, 26 al Pont de Suert, 9 a Espot o 6 a Solsona. Els dies vinents les tempestes de tarda seran una mica més puntuals, en general farà sol i la poca presència de vent farà que la situació marítima sigui molt tranquil·la, amb mar arrissada o marejol.

Protecció Civil manté activa l'alerta del pla Infocat a causa de l'elevat risc d'incendi. 70 municipis tenen actiu el nivell 3 del pla Alfa i s'ha restringit l'accés a set espais naturals protegits: el Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, el Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies i la Baronia de Rialb. Es demana a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses i, en cas de veure foc o fum, trucar ràpidament al telèfon 112.

Quan s'acabarà l'onada de calor? Els models de previsió segueixen apuntant una baixada contundent de la temperatura a mitjà termini, però hi ha discrepàncies sobre el quan i sobre el com. Alguns apunten que dissabte a última hora arribarà una tongada de xàfecs que escombrarà l'aire càlid, i que, per tant, entre dissabte i diumenge canviarà l'ambient. El model europeu de previsió, però, segueix sense veure tan clara aquesta escombrada i obre la possibilitat que aquesta tongada de precipitacions que canviï radicalment l'ambient no arribi fins diumenge o fins i tot dilluns. En tot cas, la temperatura tocarà sostre demà, i sigui de manera brusca o més progressiva, la calor anirà afluixant ja a partir de divendres.

També segueix havent-hi encara dubtes sobre quan i de quina manera arribaran els xàfecs i tempestes més extensos en aquest tram final de l'agost. Alguns models de previsió apunten a una tongada de tempestes ja durant la nit de dissabte a diumenge, altres fan pensar que aquests ruixats arribarien més aviat dilluns. Tampoc estan gens clares encara quines són les zones que podrien quedar més afectades per les tempestes. Caldrà esperar.

Calor desbocada

Ahir ja va ser el segon dia més calorós de l'any, només per darrere del 18 de juliol, el dia dels 45,3 graus a Figueres. La mitjana de les màximes es va disparar 7 graus per sobre del que tocaria i les temperatures de més de 40 graus van seguir augmentant. Gairebé 3 de cara 4 estacions de les quals fem seguiment van saltar per sobre dels 35 graus.

La màxima més alta van ser els 42 °C de l'Observatori de l'Ebre, una de les temperatures més altes mai registrades a l'històric observatori de Roquetes. Les úniques màximes més altes anotades en aquest punt són els 43 °C del 7 de juliol del 1982, els 42,4 del 29 de juny del 2019 i els 42,3 del 4 d'agost del 2018. També destaquen els 41,7 graus d'Espolla, els 41 d'Albesa, els 40,9 de Vinebre i d'Artés o els 40,8 de l'aeroport de Girona.

stats