La méteo

La méteo: les pluges guanyaran terreny els dies clau de Setmana Santa

El temps es mantindrà molt canviant els pròxims dies i el cap de setmana arribarà el front més actiu

3 min

BarcelonaEl temps s'ha mantingut molt canviant aquestes últimes hores i el reguitzell de fronts atlàntics no s’atura. Dijous i divendres mantindrem el cel variable amb ventades del sud, mala mar i precipitacions, bàsicament, al Pirineu i Prepirineu de Lleida. Els mapes mantenen que les pluges tornarien a guanyar terreny el cap de setmana.

Dijous Sant: temps canviant

Ens llevarem amb clarament menys fred, vent de garbí i cel variable amb encara restes d'algun plugim o gotellada de la nit i matinada. La ventada de sud serà especialment forta tot el dia en zones elevades, sobretot en cims del Pirineu i del Prepirineu, amb ratxes fortes o molt fortes. El Meteocat manté actives alertes per fort vent i temporal marítim a tota la costa.

A la tarda es reactivarà la precipitació a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida, amb una cota de neu que pujarà fins als 1.600 o 1.800 metres. No es descarten ruixats o gotellades en zones properes del Pirineu i de Ponent. A la resta del país no s’espera aigua, amb cel variable. Les temperatures pujaran més amb mínimes sobtadament més altes després del fred matinal d'ahir, mentre que al migdia moltes màximes es mouran entre els 15 i els 20 °C.

Divendres Sant: repetirem guió

Tot es mantindrà de forma semblant Divendres Sant, festiu a tot Catalunya, amb precipitacions a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida, que, puntualment, poden arribar a zones properes. Cota de neu ballant entre els 1.600 i els 2.200 metres. A la resta el cel es mantindrà canviant durant el dia, però sense precipitacions.

Es mantindrà la ventada de sud amb ratxes fortes o molt fortes als cims del Pirineu i Prepirineu, i mala mar a la costa. A partir del vespre, arribaran noves precipitacions per l’oest que poden arribar de nit a més comarques. Les temperatures pujaran més, amb ambient suau generalitzat a les hores centrals del dia.

Cap de setmana: front més actiu

Totes les mirades estan posades en un front fred que ens arribaria de cara al cap de setmana. Encara amb un grau d’incertesa, els mapes indiquen que a partir d’última hora de dissabte i durant tot Diumenge de Pasqua les pluges podrien escombrar tot el país.

Les precipitacions més abundants caurien al Pirineu, Prepirineu i altres punts de la meitat nord del territori. En aquestes àrees es podrien acumular entre 30 i 60 l/m², que se sumarien als ja caiguts fins ara. Poc o molt plouria a tot arreu, i fins i tot no es descartaria alguna tempesta forta i acompanyada de calamarsa. 

Caldrà anar confirmant aquesta última informació, i també la probable baixada clara de les temperatures. Aquest canvi de temps coincidirà de ple amb els dies clau de Setmana Santa, quan més gent és fora de vacances. Dilluns de Pasqua la situació milloraria clarament.

Balanç de les últimes pluges

Dilluns i dimarts les pluges van caure a tot arreu, tot i que de forma intermitent. Hem anat regant i remullant el terreny i sumant litres a poc a poc i sense fer mal. En gran part de Catalunya s’han acumulat entre 10 i 20 l/m², però localment més. Els gruixos de neu superen els 5 o 10 centímetres de neu nova al Pirineu oriental i els 20 a l'occidental.

En punts sobretot de Ponent, l’Ebre, el Pirineu, el Prepirineu i en algun tram costaner és on més aigua s'ha acumulat, amb entre 30 i 60 l/m². A continuació podeu consultar el balanç de pluja amb les quantitats més importants acumulades a les estacions del Meteocat entre dilluns i dimarts:

stats