La méteo

Canvi imminent en el temps: primers xàfecs per Ponent a la tarda i tronades fortes de cara a dilluns

Demà arribaran tempestes més fortes i refrescarà arreu

3 min
Núvols baixos aquest matí, des de l'observatori Fabra, a Barcelona

El temps canviarà radicalment a partir d'avui, amb una nova tongada de xàfecs i tempestes que regaran moltes comarques del país. No obstant això, aquest diumenge encara aguantarà i l'ambient serà tranquil durant el matí. Apareixeran molts núvols prims que aniran creixent amb el pas de les hores, i a partir de migdia les nuvolades agafaran força i creixeran fins a deixar els primers xàfecs per Ponent i el Pirineu i Prepirineu lleidatà.

Nuvolositat prevista

Aquest ambient més cobert i carregat serà el preludi d’una nova línia de xàfecs i tronades que descarregarà amb més força de cara a dilluns. La causant serà l'entrada d'una petita bossa d'aire fred en altura procedent de l'Atlàntic nord. De fet, en el model es pot veure una petita taca blava que es correspon amb l'aire fred (-28 ºC a 5.500 m) i que circula pel sud de França, fins a creuar el nord del territori català.

Diumenge: primers canvis

Serà una jornada d’impàs. Com hem dit, al matí el temps serà molt tranquil, amb alguns núvols baixos a la costa i sol a estones entelat pel pas de bandes de núvols alts i prims. Serà durant la tarda quan l’acostament d’un front farà augmentar la inestabilitat amb alguns xàfecs irregulars. Cauran sobretot en punts del Pirineu, Prepirineu, els Ports i Ponent. En general no acumularan més que dècimes de litre o, a tot estirar, un parell de litres per metre quadrat. La cota de neu es mantindrà per damunt dels 2.700 m.

Pel que fa a les temperatures, pujaran encara més, tant de dia com de nit. El fred ja serà molt més moderat a primeres hores i hi haurà un marcat contrast tèrmic amb la bonança del migdia. L’ambient serà suau o càlid al centre de la jornada, amb moltes màximes de 20 °C a 25 °C, però localment més altes a Ponent i a l’interior de l’Ebre, on podran arribar a fregar els 27 °C o 28 °C. A la costa, la marinada refrescarà l'ambient i no es passarà dels 22 °C.

Temp màxima prevista

Dilluns: xàfecs i tempestes

El primer dia de la setmana serà una jornada moguda, amb el pas d’un front que provocarà una nova tongada de xàfecs i tempestes. Sembla que els més importants cauran a la meitat nord del país, especialment al Pirineu i al Prepirineu, però també rebrà alguna tamborinada el nord-est, amb tronades acompanyades de calamarsa al sector de les Guilleries, el Collsacabra o el Pirineu oriental. Les acumulacions podran superar els 40 o 50 mm al vessant sud del Pirineu o al nord-est, amb xàfecs que en menys de mitja hora podran acumular 20 o 30 mm. Bona notícia per a les reserves d'aigua, que, de nou, podran rebre una nova aportació d'hectòmetres cúbics (tot i que no es tracta d'un temporal com el de dilluns passat, ni de bon tros). En tot cas, tots els ruixats són benvinguts.

La cota de neu baixarà ràpidament dels 2.500 m als 1.800 m, sobretot al Pirineu lleidatà i al vessant més septentrional o atlàntic. Durant la matinada de dimarts nevarà per damunt dels 1.400 m a l'Aran.

Cota de neu prevista

L'ambient refrescarà amb les tronades de dilluns, amb valors, a l'interior, que estaran entre 5 i 7  graus per sota dels que registrarem avui. Les màximes de dilluns no passaran dels 23 °C a Ponent o a l'Ebre, i a les valls pirinenques l'ambient serà molt fresc, amb valors que no passaran dels 12 °C.

Temp màxima prevista

En general, a partir de dimecres tornarà a recuperar-se el termòmetre, i es mantindrà l'ambient suau fins al final de setmana.

La resta de la setmana només hi haurà alguns xàfecs aïllats en punts del Pirineu, i ja no esperem tronades tan fortes com les que es preveuen dilluns i dimarts. Les temperatures remuntaran, amb valors normals per a aquestes dates.

stats