La méteo

La méteo: les temperatures no faran més que pujar els pròxims dies

Marcat contrast tèrmic entre el dia i la nit a l'espera d'un pic de calor atípica a finals de setmana

3 min

BarcelonaEl canvi de temps de les últimes hores ens ha portat una clara refrescada, alguns xàfecs i tronades, neu al Pirineu i ventades (trobareu les dades més destacades al final d’aquesta informació). Les temperatures mínimes han tocat fons dimecres a la matinada, amb fred a primeres hores, però ja remuntaran al migdia. Els pròxims dies seran assolellats i amb una clara pujada dels termòmetres. Acabarem la setmana amb un nou estiuet fora de lloc.

Dimecres: més calma

Ens llevarem amb força fred en conjunt i glaçades al Pirineu i alguns punts del nord de l’interior. Caldrà abrigar-se a primera hora, però al migdia ja es recuperaran una mica les màximes. Un canvi que no es percebrà a la costa sud, on el descens tèrmic no s’ha notat aquestes últimes hores per efecte del vent de mestral reescalfat. Moltes màximes de 15 a 20 °C, més altes al sud.

Pel que fa a l’estat del cel, de matinada i fins a primeres hores poden quedar restes d’algun ruixat local a la cara nord del Pirineu, amb neu a uns 1.200 o 1.400 metres. Poca cosa, i tot plegat desapareixerà amb cel mig ennuvolat tota la jornada en aquesta zona. En canvi, a la resta dominarà el sol amb tan sols alguna pinzellada de núvols alts i prims decoratius i sense pluges. Els ruixats del dimarts ja no es repetiran enlloc.

La ventada de mestral i tramuntana es mantindrà al sud, a l’Empordà i als cims del Pirineu i del Prepirineu. S’esperen ratxes localment fortes o molt fortes que puguin superar els 100 km/h, sobretot en zones elevades. Molta precaució en alta muntanya. El Meteocat manté activa l’alerta groga a tot el Pirineu, Prepirineu i a l’Alt Empordà per vent fort, així com a la Costa Brava per mala mar i onades que poden superar els 2,5 metres d’altura.

Dijous: temperatures més altes

Els termòmetres seguiran pujant de dia, però encara amb força fresca o fred de nit. L’ascens tèrmic de les màximes serà especialment marcat al Pirineu i al nord-est. Moltes màximes de 17 a 23 °C, amb molta bonança al migdia. Tot plegat amb sol, molta calma i ja sense mestral. No obstant, es mantindrà la tramuntana a la Costa Brava i als cims del Pirineu i del Prepirineu.

Estiuet a finals de setmana

A partir de divendres i durant el cap de setmana les temperatures es tornaran a disparar. Ens espera un nou estiuet amb massa calor per a l’època. A les zones més càlides del prelitoral i de l’interior es poden tornar a assolir localment els 30 °C. Unes xifres fora de lloc tenint en compte que estem a mitjans d’abril. Tot plegat sense pluges a la vista.

Balanç del canvi de temps

Els xàfecs d'aquest dimarts han caigut de forma molt irregular en punts de les comarques de Barcelona i de Girona. Localment, han estat intensos i acompanyats de tempesta i calamarsa. En diversos casos s'han acumulat entre 5 i 15 l/m², però localment una mica més. Destaquen els 22 l/m² caiguts a Salitja, a Vilobí d'Onyar (Selva), els gairebé 16 l/m² de Llagostera (Gironès) o els 15 de Fogars de la Selva i els 13 de Santa Coloma de Farners (Selva).

A la cara nord del Pirineu ha anat precipitant durant les últimes hores, amb neu que ha baixat de cota fins a tan sols els 1.200 o 1.400 metres. Destaquen els més de 15 l/m² caiguts en forma de neu al Lac Redon (2.247 metres), a la Vall d'Aran. A més, el fort vent de mestral i tramuntana ha bufat amb molta força al sud, a l'Empordà i als cims del Pirineu. Destaquen els 140 km/h registrats a Portbou (Alt Empordà), els 100 km/h del Perelló (Baix Ebre), els 96 km/h de Mas de Barberans (Montsià) o els 90 km/h de Mont-roig del Camp (Baix Camp).

stats