La méteo

La méteo: dilluns passat per aigua i més xàfecs aquesta setmana

Les pluges escombraran tot el país i els pròxims dies es mantindran els xàfecs i les tronades en diverses comarques

4 min

BarcelonaLa pluja d'aquest cap de setmana s'ha fet general dilluns i van sumant litres als ja caiguts en diversos punts els últims dies (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Unes precipitacions que seran més extenses i abundants durant la tarda, afectant de ple les conques internes. El temps mogut no desapareixerà i, a partir de dimarts, els ruixats i les tempestes seguiran apareixent de forma més dispersa en algunes comarques. Tot plegat anirà aportant una aigua molt necessària en boscos, rius i embassaments.

Dilluns: regada general

Aquest dilluns tindrem una regada general, amb pluges que seran extenses i generoses, també a les capçaleres dels principals rius de les conques internes. Tots els models meteorològics dibuixen un primer dia de la setmana amb precipitacions que avançaran de mar a terra durant moltes hores i que regaran pràcticament totes les comarques, amb acumulacions que podrien superar els 20 l/m² en bona part del país i els 40 a 60 l/m² al quadrant nord-est i en alguns punts del litoral i el prelitoral central i de Tarragona, tot i que en aquest cas hi ha dispersió i els models no s'acaben de posar d'acord en el tram que rebrà la pluja més abundant. Les pluges més extenses arrencaran al matí per les comarques de Barcelona i de Girona, i acabaran arribant a tot arreu a partir del migdia. Aquestes precipitacions, que seran d'intensitat moderada, seran tot un bàlsam per als pantans en plena sequera i localment poden arribar a acumular més de 150 o 200 l/m² al nord del país al llarg de tots aquests dies.

El gruix de precipitacions serà d'intensitat moderada, però hi ha la possibilitat d'algun aiguat localment intens que acumuli molta aigua en poca estona. El Servei Meteorològic de Catalunya té actiu un avís per pluges localment fortes a les Terres de l'Ebre i al litoral i el prelitoral sud i central durant tot el dia. Els ruixats podrien deixar més de 20 l/m² en mitja hora i anar localment acompanyats de tempesta. Tot plegat amb ambient clarament més fresc i una cota de neu d'entre 1.800 i 2.000 metres.

Dimarts: ruixats més residuals

El temps encara serà inestable dimarts, amb ruixats dispersos i intermitents en moltes comarques, especialment a la meitat nord i est del país. En cap cas s'espera un dia de pluja continuada i abundant com dilluns, però sí que podrà tornar a ploure una mica més en força indrets, amb un cel que estarà mig ennuvolat i una temperatura que començarà a pujar i que deixarà un ambient menys fresc que en dies anteriors.

A partir de dimecres: més ruixats

La situació meteorològica serà més tranquil·la durant la segona meitat de la setmana entrant, tot i que entre dimecres i dijous encara hi haurà alguns xàfecs i tempestes a la meitat nord del país, que seguiran regant unes comarques molt beneficiades per l'episodi de pluja que s'haurà acabat dilluns. A partir del cap de setmana podrien arribar més precipitacions, però aquest extrem encara és molt incert i tot plegat ho haurem d'anar confirmant en pròximes previsions. Les temperatures no acabaran de remuntar.

Balanç de les pluges

La pluja continua caient de forma continuada a gran part del país aquest dilluns i s'està reforçant a les comarques de Tarragona, on aquesta tarda no es descarta algun aiguat. Fins ara s'han acumulat entre 10 i 30 l/m² a molts punts, però fins a 50 l/m² a l'interior nord-est. Poca aigua de moment a Ponent, però també s'hi aniran sumant litres en aquesta zona.

Els xàfecs i les tempestes del cap de setmana també han afectat diverses zones del país des de dijous han descarregat amb força i localment amb calamarsa i tempesta i han anat regant tot el país. Durant la primera meitat de diumenge la pluja més generosa ha afectat la meitat est del país, amb 35 l/m² a Espolla (Alt Empordà), 26 l/m² a Lladurs (Solsonès) i 21 l/m² a Santa Coloma de Farners (Selva). En tot l'episodi ja s'han acumulat 176 l/m² a Espot (2.519 m), 80 l/m² a Núria (1.971 m), al Ripollès, o 73 l/m² a Viella (Vall d'Aran). Unes precipitacions molt abundants que en molts casos han caigut a les capçaleres dels principals rius de les conques internes catalanes i que han estat en forma de neu en cotes elevades.

Els embassaments de les conques internes, que van pujar lentament durant el mes de març i que es van estancar durant l'abril, han començat a pujar de manera molt lenta, tot i que la pluja de dilluns i els ruixats de la resta de la setmana faran que pugin amb més ganes. Ara mateix se situen en el 18,25%. A més, bona part de la precipitació caiguda en cotes elevades del Pirineu ha estat en forma de neu, un fet que garanteix reserves d'aigua quan la neu es fongui amb l'augment de les temperatures del mes de maig. De moment, els rius ja han començat a notar l'impacte de les precipitacions als cabals: a Guardiola de Berguedà el riu Llobregat ha passat d'1,4 a 3,9 m³/s, i a les Masies de Roda el riu Ter ha passat de 2,5 a 6,2 m³/s.

stats