La méteo

La méteo: última tongada de ruixats i tronades

Dimarts a la tarda tindrem la traca final de xàfecs abans del retorn de la tranquil·litat i de l'ambient més càlid

3 min

BarcelonaEls xàfecs i les tempestes han caigut aquest dilluns en diverses comarques, sobretot del nord del país, i han afectat de ple les conques internes (totes les dades al final d'aquesta informació). Un temps mogut que es mantindrà aquest dimarts amb nous ruixats de tarda que no cauran, ni de bon tros, a tot el país. Serà la traca final d’aquest canvi de temps abans del retorn de la calma i d’un ambient més càlid.

Dimarts: nous xàfecs i tempestes

Al matí dominarà la calma amb més fred i força sol a la majoria de comarques, però ja amb nuvolades i risc d’alguna gotellada local al Pirineu, al Prepirineu i a les comarques de Girona. Serà a partir del migdia i durant la tarda quan s’esperen nous xàfecs i tempestes localment forts i acompanyats de calamarsa. Afectaran sobretot les comarques del Pirineu, del Prepirineu, de Girona i de Barcelona. Fins i tot poden arribar a la mateixa costa central i al nord del Camp de Tarragona. El Meteocat manté actives alertes per ruixats forts en diverses àrees del país:

Independentment, a partir del migdia arribaran precipitacions continuades a la cara nord del Pirineu. La cota de neu ballarà entre els 1.600 i els 1.800 metres en general. A les cotes més altes de la cara nord-pirinenca es poden acumular fins dimecres al matí entre 5 i 10 centímetres de neu nova.

En canvi, com més al sud i a Ponent ens trobem, la calma dominarà amb sol radiant. Pel que fa al vent, bufarà durant tot el dia el mestral i la tramuntana al sud, a l’Empordà (sobretot al nord de la zona) i als cims del Pirineu. A primeres hores farà més fred amb glaçades als cims del Pirineu. Les temperatures màximes baixaran encara més a les zones on caiguin ruixats, però es mantindran semblants a la resta. Ambient normal per a l’època, amb moltes màximes de 17 ºC a 23 ºC, més altes al sud i a Ponent.

Dimecres: torna la calma

Els xàfecs i tempestes de principis de setmana ja no es repetiran. Tan sols quedaran intervals de núvols sense descartar alguna gota o algun ruixat molt aïllat al Pirineu, sobretot al vessant nord. A la resta del país dominarà el sol amb calma total, i tan sols alguna nuvolada de tarda inofensiva en àrees de muntanya. Es mantindrà la tramuntana a la Costa Brava, però el mestral desapareixerà del tot.

Una tendència anticiclònica que es mantindrà durant la resta de la setmana. I tot plegat amb unes temperatures que aniran pujant amb ambient cada cop més càlid al centre de la jornada. A finals de setmana es poden assolir o superar lleugerament els 30 ºC a la zona de Ponent. Potser la setmana que ve arribin canvis més destacats amb noves pluges, extrem encara molt incert, ja que queden molts dies. 

Balanç del últims xàfecs

Les tempestes i els xàfecs del dimecres han afectat especialment les comarques del nord-est i del Pirineu i del Prepirineu, sobretot l'oriental. De fet, una de les bones notícies és que ha plogut a tota la conca del riu Ter, des de les capçaleres fins als pantans de Sau-Susqueda, mantenint l'aportació de litres cap aquests embassaments de les conques internes. Destaquen els més de 21 l/m² acumulats a Ulldeter, 19 l/m² a Molló o 18 l/m² de Núria (Ripollès), o els 27 l/m² caiguts a Olot (Garrotxa) i els 11 l/m² de Girona ciutat. També hi ha hagut ruixats al sud del Camp de Tarragona i a l'Ebre, destacant els 7 l/m² d'Ulldecona (Montsià).

stats