Pandèmia

26,87 milions en subvencions indegudes a empreses: la Sindicatura de Comptes alerta sobre les ajudes covid

Empresa defensa que ja ha revocat 2.000 expedients per no presentar la documentació que tocava

3 min
Entrada de la Sindicatura de Comptes, a Barcelona

BarcelonaUn total de 529 empreses i autònoms catalans que van rebre ajudes del departament d'Empresa de la Generalitat el 2021 per fer front a la pandèmia podrien haver de retornar els diners en els pròxims mesos. La raó? Algunes van acabar abaixant la persiana l'any següent o van repartir dividends entre els seus socis en els exercicis 2021 i 2022, la qual cosa suposa un incompliment de les bases de la convocatòria de les ajudes, dissenyades per l'Estat i repartides per la Generalitat per ajudar empreses solvents que van tenir problemes durant la crisi del coronavirus. Així ho ha detectat un informe de la Sindicatura de Comptes fet públic aquest dimarts que alerta que les irregularitats afectarien un total de 26,87 milions en subvencions.

Amb una dotació total de 993 milions, la línia d'ajuts a empreses endeutades per la crisi de la covid és la més important gestionada mai per la Generalitat en termes numèrics. En el procediment per concedir-los, que va fixar l'Estat, es va prioritzar l'agilitat perquè arribessin al més aviat possible a les empreses afectades i evitar que així fessin fallida. Les companyies interessades presentaven una declaració responsable per rebre els diners. Una vegada resolta la convocatòria, la Generalitat els reclamava la resta de la documentació.

Segons fonts del departament consultades per l'ARA, el departament d'Empresa ja ha revocat 2.000 expedients dels més de 70.000 que es van gestionar en un termini de sis mesos per no presentar els documents que acrediten que complien les bases de la convocatòria. Posteriorment caldrà revisar els expedients de les que sí que els han presentat, i en els quals es trobarien els 529 presumptes incomplidors. Els diners, per tant, no han caigut en fons perdut i, de fet, ja hi ha un miler d'expedients d'empreses que ja han entrat en via executiva; és a dir, l'administració ja els està exigint el pagament dels diners cobrats. Almenys així serà en el cas d'aquelles empreses que no siguin insolvents.

No perdre ni un euro

Així i tot, des del departament d'Empresa defensen que tot es contrastava amb la informació sobre les empreses disponible en temps real a l'Agència Tributària i que, per tant, no es van concedir els diners a cegues. "El Govern de la Generalitat es va proposar arribar al màxim nombre d’empreses possibles, pagar en el termini més curt possible i executar el pressupost més gran possible", argumenten fonts del departament. Catalunya va registrar l'execució més grossa d'aquestes ajudes (86%) i la Generalitat va prioritzar atorgar els imports als beneficiaris per no perdre ni un euro de la dotació estatal.

Tot i que la Sindicatura ha reprovat la Generalitat per no haver iniciat els procediments per recuperar els diners de les empreses incomplidores, també admet que té de termini per fer-ho fins a finals del 2025. L'òrgan fiscalitzador els recomana avaluar l'experiència per detectar "possibles errors en el disseny de les convocatòries o en la seva implementació i control i elaborar directrius sobre subvencions i ajuts per a situacions excepcionals i d’emergència" a partir d'aquesta experiència. Davant d'això, fonts del departament reivindiquen la seva gestió de la convocatòria, que es va fer "complint la legalitat vigent", i insisteixen que en cap cas estan fora de termini per revisar els expedients de concessió.

En total, la Generalitat va atorgar més de 39.000 ajuts per prop de 860 milions en tres convocatòries diferents. Tot plegat es va produir poc temps després que Roger Torrent aterrés a la conselleria d'Empresa i Treball, cartera que precisament va assumir amb el compromís de "reconstruir el país" després de la pandèmia.

stats