Societat 15/02/2017

L'Ajuntament de Barcelona estudia expropiar fins a deu solars de l'Eixample

BComú, PSC, ERC i la CUP han aprovat suspendre per la via d'urgència les llicències i permisos d'obres dels terrenys per avaluar quins es poden destinar a equipaments

Enric Borràs
4 min
L'Ajuntament de Barcelona estudia expropiar fins a deu solars de l'Eixample

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona estudia expropiar fins a deu solars dels sis barris del districte de l'Eixample. De moment la comissió d'ecologia, urbanisme i mobilitat ha aprovat aquesta tarda -per la via d'urgència- suspendre durant un any les llicències i permisos d'obres dels deu solars, que són de propietat privada. Durant aquest temps l'equip d'Ada Colau estudiarà de quants en canviarà la qualificació urbanística per expropiar-los i dedicar-los a equipaments, escoles i habitatges públics.

El primer pas és analitzar quins d'aquests solars poden servir per fer-hi equipaments. Per evitar que, mentre s'avaluen les possibilitats, els propietaris presentin projectes d'obres i demanin llicències a corre-cuita, s'han congelat els solars des d'un punt de vista administratiu. Després caldrà fer una modificació del Pla General Metropolità. La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que ara tenen una qualificació urbanística d'equipament privat i "per tant s'haurien d'expropiar en el tràmit de la requalificació" per convertir-los en equipament públic.

A tots els solars afectats -alguns dels quals estan edificats- s'hi atura la concessió de llicències, comunicats d'obres i tràmits de planejament. Les iniciatives que estiguin en marxa i encara no s'hagin autoritzat també queden suspeses. La suspensió és d'un any però es pot prorrogar fins a dos anys, cal tenir en compte que, com ha explicat Sanz, la modificació del Pla General Metropolità pot durar entre set i nou mesos. Tot i així ha assegurat que volen fer l'avaluació dels solars "amb la màxima celeritat".

La suspensió de llicències s'ha aprovat amb els vots en contra de CiU, PP i C's i els vots a favor de BComú, el PSC, ERC i la CUP. La regidora convergent Francina Vila ha estat especialment crítica, ha definit la mesura d'"aquelarre" i ha afegit que "no és la manera més rigorosa o ètica de funcionar". Fins i tot ha comparat l'alcaldessa, Ada Colau, amb l'expresident veneçolà Hugo Chávez. Els tres partits que han votat en contra de la mesura n'han criticat les formes mentre que els que ho han fet a favor han destacat la urgència de resoldre la manca d'equipaments i habitatge de l'Eixample. "El que no s'hi val", ha contestat Sanz, "és fer un discurs dient que estan d'acord en aconseguir espais per equipaments", votar en contra de la proposta "i no plantejar alternatives".

"Situació d'emergència"

La regidora del districte de l'Eixample, Montserrat Ballarín, ha dit que són en una "situació d'emergència" per la mancança d'equipaments públics. Ha recordat que a Sant Antoni hi ha una sola escola per 38.000 habitants i a l'Eixample esquerre no hi ha ni un habitatge públic. "És el districte més dens de la ciutat, amb 264.000 habitants", ha dit, mentre que només té 2,09 metres quadrats d'equipaments per habitant, la xifra més baixa de Barcelona i molt per sota de la mitjana, que és de 6,75 metres quadrats. Ha explicat que després de moltes reivindicacions s'han aconseguit alguns solars per a equipaments, com els de la Model, les Glòries i Germanetes, però que tot i que encara no s'han construït ja s'ha decidit què s'hi farà i no n'hi haurà prou.

Per resoldre les mancances de l'Eixample l'Ajuntament ha triat deu solars de propietat privada però qualificats urbanísticament com a equipaments. Són espais grans, suficients per encabir els nous usos per si sols, o bé més petits però situats a la vora d'equipaments públics que ja estan en funcionament i que poden servir per completar-los.

Alguns dels solars afectats estan buits, d'altres tenen alguna mena d'edifici i d'altres fins i tot alguna activitat "en precari", ha explicat Sanz, que no es correspon a la qualificació del sòl que ocupen. Tot seguit trobareu la relació dels espais en qüestió:

  1. Illa entre els carrers Marina, Diputació, Sardenya, i Consell de Cent. Ja es preveu construir-hi el nou Institut Angeleta Ferrer però els terrenys són de propietat privada. Per això es proposa destinar-los a ús docent públic.
  2. Illa entre els carrers Mallorca, Lepant, València, i Marina. Conté un solar de grans dimensions que podria acollir un sol equipament amb necessitats importants de sòl o un conjunt d’equipaments més petits. En aquest solar abans es preveia fer-hi habitatges per als veïns afectats per l'ampliació de la Sagrada Família, però per l'equip d'Ada Colau no ho veu prioritari i es planteja dedicar-los a equipaments.
  3. Illa entre els carrers Mallorca, Nàpols, Provença i Sicília. Ara hi ha l’escola bressol municipal La Fassina, a la planta baixa d’un edifici d’habitatges que dóna al carrer de Provença i que té el patí en l’interior d’illa. A part, hi ha tres espais més amb destí d’equipament però de titularitat privada. El primer es dedicaria a usos socials; el segon és un solar gran d’equipament, ja construït però en desús, a la cantonada entre els carrers de Provença i Nàpols; i el tercer, encara més gran, inclou la Fàbrica Myrurgia, un edifici catalogat i protegit.
  4. Illa delimitada pel passeig de Sant Joan i els carrers Rosselló, Roger de Flor i Provença. Es planteja construir-hi equipaments docents.
  5. Illa entre la Rambla de Catalunya i els carrers Rosselló, Balmes i Còrsega. Hi ha un espai qualificat d’equipament just al costat de l’Institut de Formació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra, situat a la cantonada entre els carrers de Balmes i Rosselló.
  6. Illa entre els carrers Aribau, Còrsega, Enric Granados i Rosselló. Hi ha un solar qualificat d’equipament a l’interior d’illa connectat directament amb la placeta de Joan Brossa. En aquest emplaçament s’hi preveuen usos docents.
  7. Illa entre els carrers Aribau, Rosselló, Enric Granados i Provença. Hi ha un gran espai a la cantonada entre els carrers d’Enric Granados i Provença, amb destí d’equipament i just al costat de l’Institut Poeta Maragall. Aquest solar podria servir per ubicar-hi més espais docents.
  8. Illa entre els carrers de Mallorca, Comte d’Urgell, València i Comte Borrell. Hi ha un espai amb destí d’equipament just al costat de l’Escola Auró, situat al carrer Mallorca 104-110. El sòl podria destinar-se també a usos docents.
  9. Illa entre els carrers Calàbria, Manso, Viladomat i Parlament. Hi ha un gran solar que dóna a l’interior d’illa, just a continuació dels edificis de pisos que donen front al carrer del Parlament. En aquest interior d’illa ara hi ha l’escola bressol municipal Tres Tombs.
  10. Illa delimitada pels carrers Paral·lel, Marqués del Campo Sagrado i Comte Borrell. Hi ha un solar sense edificar on es podrien construir habitatges públics i un equipament cultural.
stats