Societat 07/08/2019

Primer contacte entre l'Ajuntament de Barcelona i els manters per abordar el conflicte de la venda ambulant

La trobada arriba cinc dies després de la manifestació en contra del macrodispositiu policial

Ara
2 min
Un centenar de persones es van manifestar ahir a Barcelona per demanar la llibertat de dos manters i una sortida al conflicte obert amb l’administració.

BarcelonaComença el diàleg entre l'Ajuntament de Barcelona i els venedors ambulants. Després de setmanes de polèmica per la presència d'un macrodispositiu policial per fer fora els manters dels carrers de la ciutat, aquest dimecres representants dels venedors ambulants i els tinents d’alcaldia Jaume Collboni i Janet Sanz han tingut un primer contacte per abordar el conflicte.

Segons fonts del govern municipal, la reunió s'ha acabat amb l'acord de convocar una taula de negociació que tracti "de forma integral les polítiques d’ocupació i d’emergència social per abordar les problemàtiques de les persones que exerceixen la venda ambulant no autoritzada a la ciutat". Les parts s'han emplaçat a trobar-se la setmana vinent.

Fonts del Sindicat de Venedors Ambulants, però, rebaixen les expectatives d'aquesta primera trobada. Diuen que els "sorprenen" les declaracions del consistori perquè a ells se'ls va comunicar que només es tractaria d'una reunió "informal" per parlar del malestar del col·lectiu i fixar un diagnòstic inicial. Recorden, de fet, que la reunió a què s'han emplaçat no té data ni hora.

A la cita no hi ha acudit Albert Batlle (Units per Avançar), del grup socialista, que és el tinent de Seguretat de Colau i responsable del macrodispositiu, així com tampoc l'alcaldessa Ada Colau, amb qui els manters ja han demanat reunir-se dues vegades en l'última setmana.

En contra de la manta

Pocs detalls més han transcendit de la trobada, però des de l'Ajuntament han volgut reiterar "que la venda ambulant no autoritzada no és possible a la ciutat", i també s'ha insistit en "el seu compromís de mantenir i reforçar totes aquelles polítiques destinades a buscar solucions laborals i socials per a aquestes persones, amb especial atenció a les més vulnerables".

Segons els manters, durant la trobada les veus consistorials han provat de "treure's certa responsabilitat" en la qüestió quan han argumentat que el macrodispositiu és una iniciativa "dirigida i demandada" per la Generalitat des de fa temps. És cert que s'ha parlat de revisar "possibles situacions de vulnerabilitat", però els manters avisen que no es conformen amb aquesta "promesa". "Si les ajudes no han arribat fins ara, per què haurien d'arribar mentre estigui en marxa l'operatiu?", es pregunten fonts del sindicat.

Els venedors ambulants expliquen que ells han demanat que s'obrin espais de venda i que també han exposat la possibilitat de pagar impostos. "Som veïns de la ciutat, però si els policies continuen fent-nos fora continuarem mobilitzant-nos", han explicat, sense concretar, però, cap estratègia.

La reunió arriba cinc dies després que gairebé mig miler de manters organitzessin una manifestació pels carrers més cèntrics de Barcelona demanant deixar enrere l'enfocament policial de la qüestió i també que es derogués la llei d'estrangeria, que els obliga a estar-se com a mínim tres anys al país abans d'obtenir el permís de residència i, per tant, un contracte de feina. La manifestació va acabar, de fet, a la plaça de Sant Jaume, davant de l'Ajuntament, on els manters van intentar entrar per demanar, per segona vegada, una cita amb l'alcaldessa, que abans de les eleccions, diuen, els prometia solucions "humanes" al conflicte.

stats