Dos anys de presó i d'inhabilitació per al mosso que va agredir un periodista en el desallotjament del Banc Expropiat

L'Audiència de Barcelona ha considerat culpable d'un delicte lesions l'agent que colpejar Jesús Rodríguez, de 'La Directa'

ARA

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó i ha decidit inhabilitar l'agent dels Mossos d'Esquadra que, el 2016, va agredir el periodista de La Directa Jesús Rodríguez després del desallotjament del Banc Expropiat, al barri de Gràcia de Barcelona. Considera que l'agent és penalment responsable d'un delicte de lesions i d'haver fet servir un instrument perillós (la porra) amb l'agreujant de fer prevaler el caràcter públic del seu càrrec i remarca que en el moment dels fets ni la víctima ni les persones que estaven al seu costat no manifestaven una actitud violenta que pogués justificar l'agressió. Mentre duri la condemna de presó, l'agent quedarà inhabilitat de la possibilitat d'exercir la seva feina com a policia. Ha estat absolt, en canvi, d'un delicte contra els drets individuals perquè la víctima no anava identificada com a periodista ni consta que el policia sabés que ho era. L'agent o la Generalitat hauran de pagar 7.265 al reporter.

L'advocada, Anaïs Franquesa, d'Irídia, ha valorat "molt positivament" la resolució perquè assegura que confirma que l'agressió policial "no estava justificada" i que l'agent condemnat va ser l'únic que va perseguir el periodista. "No hi va haver cap excés, sinó que era una actuació injustificada", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

Els fets van passar la nit del 25 de maig, tercera nit d’aldarulls provocats pel desallotjament de l’anomenat Banc Expropiat, una antiga sucursal bancària a prop de la plaça Revolució. Quan ja feia hores que hi havia incidents, una dona d’edat avançada i vestida de blanc es va encarar als antiavalots i els va recriminar que no pogués passar pel carrer Mare de Deu dels Desemparats, que desembocava a la plaça i al banc. La dona va aixecar la visera del casc del cap del dispositiu policial i aquest la va empentar i la fer caure a terra. L’escena va ser gravada i fotografiada per diversos periodistes que hi havia a la zona.

Acte seguit hi va haver un llançament d’una ampolla de vidre des de la zona dels manifestants cap als policies, seguit d’altres llançaments, així com una tanca metàl·lica que va trencar el tendó d’Aquil·les d’un caporal de la Brimo, suposadament llançada per un fotoperiodista. Això va provocar que la línia policial, formada per agents amb escut i un agent amb la porra just darrere de cadascun, avancés cap a la plaça i en direcció als manifestants, i carregués contra alguns d’ells. Diversos periodistes es van situar als laterals del carrer, aprofitant les entrades de portals i comerços.

Cargando
No hay anuncios

Segons la sentència, l’agent darrere de l’escuder que era més a prop de la paret dreta del carrer, pujant cap a la plaça, va passar per davant d’uns periodistes i els va amenaçar amb la porra. Van alçar els braços cridant que eren periodistes, però el mosso va anar directament cap a la víctima, Jesús Rodríguez, que en aquell moment no portava posat el braçalet de premsa, i li va donar un cop de porra a la cuixa. Va seguir-lo perseguint fins a la plaça. Allà la línia policial es va aturar, però l’agent va sobrepassar-la per colpejar una última vegada el periodista. El cop li va trencar el dit anular de la mà, cosa que li impedeix flexionar-lo totalment.

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia va rebaixar la petició final de dos anys i nou mesos de presó a dos anys, i l’acusació particular de cinc anys a quatre, tenint en compte les dilacions. Per la seva banda, la defensa demanava l’absolució de l’agent, o, en tot cas l’eximent complet per actuar en defensa pròpia, per necessitat i compliment del deure, o una pena mínima per l’atenuant de dilació.