Societat26/12/2015

Barcelona atendrà sol·licitants de refugi que han quedat fora dels ajuts de l’Estat

A la ciutat ja s’han atès 1.310 persones al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats

Ara

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb les entitats Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i ACCEM, ha iniciat la creació d’una estructura estable i permanent d’atenció i suport social per a persones sol·licitants d’asil que viuen a la ciutat de Barcelona, i que han quedat fora del programa d’atenció del Ministerio de Empleo y Seguridad Social de l’Estat espanyol.

Per crear aquesta estructura, l’àrea de Drets Socials del consistori ha signat un conveni amb les dues entitats que estableix les bases que permetran atendre les persones refugiades a través d’una xarxa única d’atenció multidisciplinària, amb un equip en què hi haurà advocats, tècnics d’intervenció social, integradors socials i intèrprets, entre d’altres perfils tècnics. Els dos convenis sumen un pressupost total de 331.500 euros. A Barcelona ja s’han atès, fins al 30 de novembre, un total de 1.310 sol·licitants d’asil i de refugi al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).

Cargando
No hay anuncios

La segona tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que aquest acord s’inscriu dins de l’objectiu que s’ha marcat l’Ajuntament de Barcelona de “reforçar els serveis a disposició de les persones sol·licitants d’asil que ja viuen, des de fa anys, a la ciutat, i de treballar per garantir-ne la plena inclusió social, oferint-los una atenció integral i especialitzada que reverteixi les situacions d’extrema vulnerabilitat i de risc d’exclusió social en què es troben”; tot plegat a través del reforç i l’ampliació dels serveis existents a la ciutat, complementant així tots els serveis que ja s’estan prestant des del SAIER.

El coordinador del pla 'Ciutat refugi', Ignasi Calbó, ha recordat que aquest conveni s’emmarca dins de la voluntat de “jugar un paper capdavanter en l’atenció a les persones refugiades”, tant les que es troben en trànsit com les que ja són a Barcelona, que cada cop són més nombroses. “El gruix de refugiats acaba vivint en ciutats i volem que siguin ciutadans de ple dret. Per tant, és des dels municipis des d’on cal coordinar i posar en marxa mesures per garantir-ne l’assentament i la integració”, ha conclòs Calbó.

Cargando
No hay anuncios

La xarxa que es crearà –i que està oberta a la participació d’altres entitats en un futur– tindrà com a finalitat posar a l’abast els recursos tècnics necessaris perquè aquestes persones puguin rebre suport psicològic, atenció jurídica i manutenció, mentre es facilita la integració de les persones en la vida quotidiana de la ciutat de Barcelona. Un altre aspecte important dels dos convenis signats és que la xarxa disposarà de serveis d’acompanyament en la inserció laboral de les persones sol·licitants d’asil i de refugi, amb l’objectiu que se’n faciliti l’autonomia.

Més places d’allotjament

Cargando
No hay anuncios

Aquest conveni també permetrà ampliar, amb 25 places, l’allotjament que tenen ara aquestes dues entitats per acollir persones refugiades, de manera que gairebé es duplica la seva capacitat a Barcelona. Es tracta d’un increment substancial de places per a refugiats, tenint en compte que a tot Catalunya, fins al mes d’agost, hi havia només 18 places a disposició del programa estatal d’acollida de sol·licitants de refugi.