Successos

Avelino Palomino, el fals pediatre que va recórrer mitja Catalunya i va acabar assassinat a València

Se'l va acusar d'intrusisme professional després de gairebé 10 mesos treballant al país i dos anys a Andalusia

4 min
Una imatge d'À Punt media, la televisió valenciana

Barcelona / GironaAmb 63 anys va entrar com a resident al CAP de Montilivi de Girona. La seva presència va causar estranyesa als treballadors del centre. Poques vegades, per no dir-ne cap, es veu un metge en període de formació remunerada a punt de jubilar-se. Els metges interns residents (MIR) són joves. L'home, que havia presentat tota la documentació que se li demanava, va estar tres mesos i mig pujant cada dia en tren a Montilivi des de Barcelona, fins que d'un dia per l'altre va desaparèixer. Andrés Avelino Palomino Barrios va tenir una vida agitada. Una muntanya russa que va culminar en el seu assassinat a València l'any 2012. Abans va ser acusat d'assassinats en sèrie a Perpinyà, d'ajudar persones en situació irregular a entrar a França i de ser un fals metge que recorria CAPs i hospitals de tot Espanya sense tenir la formació pertinent.

En realitat, segons la investigació que va dur a terme un jutjat de Pozoblanco, Avelino tenia el títol de metge. En canvi, el que no tenia és el MIR aprovat, i això li impedia, per exemple, fer de pediatre en centres sanitaris com va fer durant anys. Al llarg de la seva vida va falsificar documentació (tant la seva edat com títols) per poder exercir en diferents centres del sistema públic de Salut. Avelino va estar col·legiat com a metge al Perú, el seu país d'origen –ell deia que havia fet de metge a l'exèrcit peruà–; també a França i Espanya, i com a mínim va estar col·legiat a Múrcia i Girona, després d'haver homologat a través del ministeri d'Educació el títol peruà.

A Catalunya, el Chino, com se'l coneixia, va anar saltant de centre en centre; més de 310 dies treballant si se sumen totes les feines que va fer entre el 2005 i el 2009: 25 dies com a pediatre al CAP Just Oliveres de l'Hospitalet; 36 dies a Montornès del Vallès; un dia com a metge de família a Balaguer; 16 dies a Mollet; 5 dies a l'Hospital de Viladecans; 12 dies a Arbúcies; 34 al CAP Ernest Lluch de Figueres; un mes a l'hospital comarcal de Berga, i 46 dies a l'Hospital de la Seu d'Urgell. Tot i treballar a la província de Barcelona i Lleida, no va inscriure's mai en els col·legis de metges d'aquestes dues demarcacions.

Durant aquests quatre anys va estar fent el mateix en altres indrets d'Espanya: Almeria, Còrdova, Huelva... Precisament, com havia passat a Catalunya, la seva estranya conducta amb els pacients i les queixes d'alguns usuaris –pautava medicaments a menors que n'eren al·lèrgics i els causaven reaccions adverses– van fer que l'any 2009 fos detingut a Adra (Almeria), acusat d'intrusisme professional. El cas es va acabar arxivant perquè el jutjat de Pozoblanco va concloure que el títol de metge estava homologat. Això sí, no era pediatre perquè no tenia l'especialització que requereix haver superat el MIR. En total, Avelino va arribar a treballar 662 dies per a la sanitat andalusa.

Segons diversos mitjans francesos, el mateix havia passat a França, on va viure molt temps abans de venir a Espanya i on havia estat treballant en prop d'una vintena de centres mèdics. La seva peculiar manera d'exercir la professió, el seu desconeixement sobre les dosis que havia de subministrar i el fet que sempre pautés el mateix van fer que se sospités sobre si realment era un metge o un impostor. Va acabar denunciat i expulsat.

Assassinats en sèrie

L'any 1995 van començar a produir-se diferents assassinats a prop de l'estació de Perpinyà, a França. El desembre del 1997 un dels cossos va trobar-se mutilat. Avelino vivia a tocar del lloc on es van trobar els cadàvers. La seva conducta estranya i el fet que descobrissin que tenia bisturís a casa –va robar material mèdic de diversos centres– el van posar sota el focus policial. Al cap de poques setmanes, el van detenir com a presumpte autor d'una sèrie d'assassinats en sèrie, i va estar-se vuit mesos a la presó. A més, van trobar-li rastres de sang a la roba, que a l'analitzar-se van resultar ser d'un animal: ell va assegurar que volia fer-se carnisser. Finalment, el van deixar en llibertat, però l'ombra de la culpabilitat el va perseguir durant anys.

El 2012 Avelino va conèixer un noi al tren i li va prometre feina a un restaurant. El Chino va dir-li que regentava un local i que li oferia un lloc de treball. El noi va viatjar a València, on Avelino vivia, i durant dos dies van estar passejant amunt i avall sense que aparegués el restaurant per enlloc. Van dormir a la mateixa habitació i la segona nit el Chino va intentar agredir-lo sexualment. El jove va respondre amb agressivitat i va asfixiar l'atacant, i va fugir apressadament del lloc dels fets després de matar-lo. Aquest és el relat que va escoltar el jurat popular que va jutjar el cas.

També van sentir com l'advocat defensor feia referència a la vida "basada en l'engany" d'Avelino, que, a més, havia estat "imputat per delictes d'assassinat" i "actes de barbàrie" a França, un crim que havia quedat sense resoldre. Quinze anys després de les morts de Perpinyà, l'ombra de la sospita requeia encara sobre el peruà. Finalment, el jurat va acabar condemnant el noi a quatre anys de presó, una pena baixa perquè el van declarar culpable d'homicidi sense intenció. Anys després d'aquest judici, la policia francesa va detenir el verdader assassí de tres de les víctimes de Perpinyà. El Chino no era culpable.

La vida de l'Avelino va estar marcada per l'ombra de la sospita sempre. ¿Era un metge de debò? ¿Va falsificar la seva documentació per exercir? Els jutjats de Pozoblanco i el ministeri d'Educació van acreditar que era metge, però la seva conducta amb els pacients deia el contrari i, tot i no haver superat mai el MIR, va treballar durant anys per tot Espanya de manera fraudulenta.

stats