Societat01/10/2013

Barcelona recupera 'Petits paisatges'

L'objectiu de la iniciativa és posar en valor símbols que formen part del patrimoni de la ciutat, com la metralla de Sant Felip Neri o la Gamba de Mariscal

Ara

Barcelona'Petit paisatge de Barcelona'. Aquesta és la inscripció que es pot llegir a la placa que acompanya diversos símbols considerats patrimoni històric dels barcelonins. L'institut del Paisatge Urbà està al darrere d'aquesta iniciativa publicoprivada que té per objectiu recuperar i posar en valor alguns dels objectes i detalls més significatius de la ciutat.

Entre ells, el Torn dels Orfes, a la façana del carrer de Ramelleres, on abans hi havia la casa de la Misericòrdia -actualment seu del districte de Ciutat Vella-, que aquest dilluns, 1 d'octubre, ha vist finalitzada la seva restauració. La història del Torn, es remunta a finals del segle XVI: qui volia deixar a la Casa un nadó de forma anònima, el col·locava al torn i feia girar la roda.

Cargando
No hay anuncios

La plaça Sant Felip Neri és un altre dels espais en els que s'ha instal·lat aquesta placa simbòlica. La metralla que hi ha a la façana de l'església és testimoni dels bombardejos que va perpetrar l'aviació feixista italiana a Barcelona durant la guerra civil espanyola.

A Ciutat Vella, un altre dels elements singulars que s'ha senyalitzat és La Gamba de Mariscal. El crustaci dissenyat per l'artista Xavier Mariscal es va instal·lar com a reclam a la teulada del restaurant Gambrinus, i el 1987 en un dels cinc edicles del remodelat moll de la Fusta.

Cargando
No hay anuncios

També compta amb una placa El rellotge dels Llums, a l'Eixample. Creat per Juan Cabrerizo, va ser instal·lat l'any 1929 al paviment del carrer de Rocafort, número 2, amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona. Aquest rellotge marca les hores i els minuts amb llums i conté unes ales daurades que representen el déu Hermes.

Passat, present i futur

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts, 2 d'octubre, es descobrirà l'última de les plaques 'Petit paisatge' que s'han instal·lat recentment, que senyalitzarà el Rellotge del Sifó. La història d'aquest objecte es remunta a l'any 1960, quan l'amo de la fàbrica de sifons Puértolas va fer construir aquest rellotge amb forma de sifó i el va instal·lar com a reclam a la façana de la fàbrica.

També es preveu senyalitzar els dos semàfors més antics de la ciutat, instal·lats a finals dels anys 40 a les cruïlles del carrer de Comte d'Urgell amb els carrers de Buenos Aires i Londres, i que estan en procés de restauració.

Cargando
No hay anuncios

La primera placa es va posar al Termòmetre de Can Cottet al juliol del 2011, i l'Institut no descarta convertir en 'Petit paisatge' molts d'altres elements singulars de Barcelona en un futur. De moment, els que ja estan senyalitzats queden recollits a l'aplicació mòbil BCN Paisatge.