TURISME
Societat05/10/2018

Barcelona rep més turistes a l’estiu, però s’hi estan menys dies

Els hotelers lamenten la caiguda de la facturació, que vinculen a la “baixa qualitat” del turisme

Laia Seró

BarcelonaFent cua sota el sol per entrar a un museu, menjant un gelat de xocolata mentre baixen la Rambla, fent-se una selfie als búnquers del Carmel o prenent una canya per la Barceloneta. La xifra de turistes que han escollit Barcelona com a destí d’estiu ha tornat a batre rècords, segons el balanç que ahir va presentar l’Ajuntament de Barcelona, que contradiu les veus del sector turístic que auguraven una temporada més fluixa. Entre el juny i l’agost almenys 4,6 milions de turistes van dormir a la ciutat, un 4,6% més que en el mateix tram de l’any passat. D’aquests visitants, la meitat van preferir passar la nit en un hotel i l’altra meitat van escollir fer-ho en altres tipus d’allotjament -albergs i apartaments turístics.

Per calcular la quantitat de turistes que es van passejar per Barcelona aquest estiu, però, encara caldria sumar-hi dos col·lectius de visitants més: els que fan un tomb per Barcelona i dormen als afores, dels quals el consistori no té dades, i el milió de turistes que van desembarcar a la ciutat durant tan sols unes hores procedents d’algun dels creuers que atraquen al port de la capital catalana. D’aquests, els que van utilitzar Barcelona com a port base es van disparar un 9,91% respecte a l’estiu passat. Aquest nou rècord, a més, s’ha d’emmarcar en un context de caiguda del turisme a Catalunya, que en el mateix període va registrar un 0,9% menys de turistes allotjats en hotels.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, si bé el nombre de turistes ha crescut aquest estiu, no ho han fet al mateix ritme les pernoctacions a la ciutat, que s’han mantingut estables amb un augment de només el 0,66% respecte a l’any passat. Això vol dir que, malgrat que Barcelona continua instal·lada en el rècord de visitants, les estades tendeixen des de ja fa quatre anys a ser més curtes. L’estada mitjana respecte a l’estiu passat s’ha reduït de les 2,71 nits a 2,61.

Amb les dades a la mà, el Gremi d’Hotelers de Barcelona no està satisfet. Diuen que tot i que cada vegada hi ha més turistes, els hotels han estat més buits aquest estiu, amb un 0,8% menys d’ocupació, segons les seves dades. El motiu del descens és que, malgrat l’afluència de clients, el total de places turístiques a Barcelona ha augmentat respecte al 2017.

Cargando
No hay anuncios

Menys disposats a pagar

A més, els hotelers consideren que la ciutat segueix absorbint un turisme de “baixa qualitat”. De fet, afirmen que és per aquest motiu que s’han vist abocats a abaixar els preus i han facturat un 14% menys que l’any anterior. “Augmentem el nombre de turistes, sí, però els que venen no estan disposats a pagar tant”, va explicar el director general de l’entitat, Manel Casals.

Cargando
No hay anuncios

La patronal d’apartaments turístics, Apartur, comparteix la preocupació i el diagnòstic amb els hotelers, però és més optimista: “Barcelona ha patit molt els últims dotze mesos -la vaga de l’aeroport, l’atemptat terrorista, els fets de l’1-O-, però les vendes de cara a l’octubre i el novembre comencen a millorar”, avança el president, Enrique Alcántara.

Segons les dades del consistori, però, els turistes que han apostat per Barcelona aquest any també han tendit a gastar-se més diners. La despesa mitjana per persona i dia de les persones que s’allotgen en hotels va ser de 96,3 euros sense comptar el transport, l’allotjament i el paquet turístic. Si es fa el càlcul amb el global dels visitants -independentment d’on s’allotgin- la despesa mitjana va ser de 79,4 euros.

Cargando
No hay anuncios

Les dades també apunten a un augment del turista internacional, que ha crescut un 5,59% respecte a l’any passat, l’equivalent a 101.821 viatgers més. De fet, aquest estiu més del 84% dels turistes que han dormit en hotels són estrangers, i entre els països que han enviat més turistes a Barcelona hi ha els Estats Units, França, la Xina i el Brasil. Significativament, però, s’han reduït els viatgers nòrdics, sobretot de Suècia (-14,29%) i Noruega (-17,06%). “Possiblement per l’onada de calor que han viscut aquests països, que ha fet menys necessària la cerca de destinacions amb un clima calorós”, va valorar l’Ajuntament.