Societat Barcelona 18/12/2021

Aprendre a ser avi anant a l'escola bressol

Una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona dona formació a persones que cuiden d'altres persones

Quim Riera
3 min
L'Antonio, la Maria Dolors i el seu net Pau durant la sessió de Vila Veïna a l'escola bressol La Morera

BarcelonaSi vostè cuida cada tarda dels seus nets, aquest article li interessa. També si, com passa en tantes famílies, treballes a la tarda i has de deixar els fills a casa els avis després de l'escola. Hi ha una escola bressol a Barcelona on els avis que tenen cura dels nets quan els pares no poden fer-ho comparteixen les seves experiències, els seus coneixements i els seus punts de vista i, el que és més important, reben formació sobre com afrontar aspectes concrets en relació a la cura i la criança dels petits.

L'Antonio, de 72 anys, i la Maria Dolors són els avis del Pau, un nen de dos anys a qui van a recollir cada tarda a l'Escola Bressol La Morera, al barri del Congrés de Barcelona, i el cuiden fins que els pares tornen de treballar. Des de la setmana passada, han participat en les dues reunions amb altres avis en la mateixa situació. "La primera sessió va ser més introductòria, i a la segona hem parlat sobre els límits i sobre com actuar en algunes situacions que ens podem trobar quan cuidem dels nets, com quan surten de l'escola molt esverats i volen córrer o creuar ràpid el carrer", explica l'Antonio, amb el seu net Pau en braços.

Aquest espai de trobada i acompanyament per a avis amb infants a càrrec, que es diu Espai Intergeneracional Grans Sabers, s'emmarca dins de la iniciativa Vila Veïna, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona a través d'una inversió de 3,5 milions d'euros. "Vila Veïna parteix de la base que tots nosaltres necessitarem cures en algun moment de la nostra vida", explica Núria Salas, integrant de l'equip coordinador del projecte. Més enllà del Congrés, la iniciativa també ha arribat als barris de Vilapicina i la Torre Llobeta (Nou Barris), Provençals del Poblenou (Sant Martí) i La Marina (Sants-Montjuïc). Aquestes oficines tenen una cartera de serveis compartida i, alhora, alguns projectes singulars per afavorir l'autoorganització: si al Congrés han pres protagonisme els avis, al Poblenou i a la Marina el tenen les mares, amb un projecte per vincular els infants de 0 a 3 anys que encara no estan escolaritzats i amb un programa d'alfabetització, respectivament. Vila Veïna arriba ara a unes 90.000 persones, i en tres anys s'espera poder oferir servei a 320.000 habitants, gairebé el 20% de la ciutadania.

La Marisa amb la seva neta, la Clara, a l'Escola Bressol La Morera en una sessió del programa Grans sabers, de Vila Veïna.

"Ens agrada molt la dinàmica. Són tallers en què fem intercanvis de coneixements i en què ens ajudem els uns als altres", explica un altre avi, en Josep Maria, mentre vigila la seva neta, la Clara, que juga en un tobogan a l'escola bressol. Ell va conèixer el projecte gràcies a uns cartells "enganxats al carrer" i ara n'està encantat: "Tot i que nosaltres ja hem sigut pares, ens va molt bé veure com ho fan altres famílies per afrontar situacions concretes", explica. 

De fet, la iniciativa ha tingut molt bona acollida al barri. "Estem molt contentes. L'ambient és molt distès i amable i la gent que ha vingut ho ha fet amb ganes i amb la intenció tant d'aprendre com de compartir coneixements", assegura Anna Casanovas, tècnica responsable del centre de Vila Veïna al Congrés. L'objectiu –i la necessitat– és anar estenent el projecte a més barris: una enquesta prèvia per detectar les prioritats dels barris ha revelat que el 41% dels barcelonins tenen persones amb necessitats de cura a càrrec seu i que, d'aquestes, el 94% no participa en cap activitat o espai d'acompanyament per fer aquesta tasca.

stats