Successos

Els veïns més afectats pel foc de l'Eixample trigaran mesos a tornar

La dona que regentava el bar que va explotar continua ingressada i no ha declarat

Barcelona"Està tot destrossat, és una gran pena". Iliana Garcimarrero és una de les veïnes de l'edifici més afectat per l'incendi d'ahir a l'Eixample i aquest matí, acompanyada pels Bombers, ha pogut tornar a casa a recollir quatre pertinences. "Sobretot allò que més necessitem: la documentació, les targetes de crèdit i els ordinadors per treballar. Vam sortir sense res, fugint del foc", detalla. També ha comprovat que alguns records d'aquells que no s'ha pogut endur s'han mantingut intactes: fotografies de les filles, els llibres que va escriure el pare... Tot el que era fusta ja no hi és.

Si la mala notícia d'avui és que la rehabilitació d'aquest bloc, al número 73 del carrer València, es preveu llarga i els veïns no podran tornar-hi en mesos, la bona és que tot apunta que l'edifici no s'haurà d'enderrocar. Els Bombers, que ja han apuntalat la paret de càrrega que va quedar afectada, no hi veuen risc d'esfondrament, però demanen "cautela".

Cargando
No hay anuncios

Aquest matí només els veïns del pis que queda just a sobre del bar Champi, que és on es va originar l'explosió, s'han quedat sense poder entrar a recollir les seves coses. Aquest pis es va endur la pitjor part de la primera explosió i no té terra. Per sort, ahir els inquilins no eren a casa. Ara, però, no saben si s'ha pogut salvar alguna cosa.

L’afectació de l’incendi al local de l’Eixample
Cargando
No hay anuncios

De les quatre persones que van resultar ferides, tres ja han rebut l'alta i només continua ingressada a la Vall d'Hebron la responsable del bar on es va originar l'explosió, que continua sota custòdia policial però que encara no ha declarat. Segons ha detallat el primer tinent d'alcaldia de la ciutat, Albert Batlle, la dona està fora de perill i el seu testimoni serà clau per determinar si, com tot sembla indicar, l'incendi va ser provocat. Però els responsables policials defugen de moment qualsevol "especulació".

Els veïns coincidien ahir a assenyalar la dona que regentava el bar com a responsable de l'explosió, remarcaven que ja havia amenaçat en alguna ocasió de cremar-ho tot i que el seu comportament els havia portat a presentar una denúncia a la Guàrdia Urbana el dia 1 d'abril. La policia, de fet, havia acordat el precinte preventiu del local, però quan s'hi va presentar, divendres passat, ja se'l van trobar tancat.

Cargando
No hay anuncios

Batlle ha concretat avui que el que s'hi va detectar, més que un risc per a la seguretat –insisteix que res feia preveure un desenllaç com el que hi va haver– era que el bar no complia amb les mesures de salubritat bàsiques. La policia científica dels Mossos d'Esquadra continua investigant les causes de l'explosió que va provocar unes violentes boles de foc que van acabar afectant vuit edificis de l'illa de cases compresa entre València, avinguda de Roma, Calàbria i Rocafort.

Cargando
No hay anuncios

Els més malparats van ser els veïns del mateix bloc del bar (València, 73), la majoria dels quals es van refugiar del foc al terrat –des d'on els més joves saltaven al balcó veí– i alguns, com el Modest Ramírez, van esperar al seu balcó a ser rescatats pels bombers. D'aquest edifici, es van desallotjar 16 persones, que són les que es preveu que trigaran mesos a poder tornar a casa, però només dues han requerit allotjament al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), la resta passaran els dies en cases de familiars i amics.

Efecte xemeneia

També hi ha dos pisos molt afectats al bloc de darrere, a l'avinguda de Roma, 90, perquè el foc va pujar per la galeria per l'efecte xemeneia, empès pels corrents d'aire que entraven per la façana del bar i el pati. En aquest cas, hi ha sis veïns que tampoc no han pogut tornar encara a casa, però es preveu que hi podran tornar abans que els del carrer València.

Cargando
No hay anuncios

L'afectació en aquest immoble és "gravíssima", especialment a l'ala de les portes segona, segons ha diagnosticat Batlle, que ha afegit que la previsió és que els pisos "no siguin accessibles en temps". El següent pas, un cop assegurada l'estructura, serà la coordinació amb les companyies d'assegurances per planificar les obres de rehabilitació.