Barcelona

La justícia tomba un tercer eix verd a Barcelona: ara, el de Rocafort

La jutgessa insta a revertir l'obra i l'Ajuntament assegura que presentarà un recurs contra la sentència

2 min
Una imatge de la superilla del carrer Rocafort, a l’Eixample de Barcelona.

BarcelonaTercera sentència contra un eix verd del projecte Superilla Barcelona, impulsat pels governs municipals dels comuns i el PSC amb Ada Colau com a alcaldessa. Una setmana després de la sentència que revocava la pacificació del carrer Comte Borrell, els jutjats avui han tombat també l'eix verd de Rocafort, segons avança Efe. Tal com havia passat en casos anteriors, la jutgessa ha apuntat que la reforma de la via pública no es podia tramitar com una obra ordinària, sinó que, per peatonalitzar el carrer, calia modificar el Pla General Metropolità (PGM). D'aquesta manera, i tal com també va passar al setembre amb el carrer Consell de Cent, el tribunal dona la raó a Barcelona Oberta, una entitat que agrupa la Unió d'Eixos Comercials Turístics de Barcelona i que havia presentat recurs contra les quatre pacificacions del projecte Superilla Barcelona.

El tram que la sentència insta a revocar és el del carrer Rocafort, que va de l'avinguda de Roma fins a la Gran Via. També la nova plaça situada a la cruïlla entre els eixos verds de Consell de Cent i Rocafort. La magistrada del jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona ha dictaminat que cal revertir el procés de peatonalització i tornar a la planificació prèvia del carrer Rocafort, ja que considera que l'actuació no va ser "ajustada a dret". Com en les anteriors sentències, l'argument és que, per la magnitud de les actuacions, l'Ajuntament hauria d'haver-les tramitat com una modificació del PGM i no com una obra ordinària. Tot i això, reformes similars com la del Portal de l'Àngel o el carrer Enric Granados es van fer, en el seu moment, sense cap modificació del PGM.

La sentència difícilment s'executarà

Tot i que la sentència diu que s'ha de desmantellar la pacificació, en el cas de Consell de Cent es va obrir un procés de mediació entre l'Ajuntament i Barcelona Oberta, que ja va dir que no demanaria l'execució de la sentència si el consistori s'obria al diàleg amb l'entitat, i que el seu objectiu amb la presentació del recurs era constatar que les obres s'havien fet malament. Tant en aquest tercer cas com en els anteriors de Consell de Cent i de Comte Borrell el consistori ha anunciat que recorrerà la sentència per "defensar la legalitat del que s'ha fet i del que han fet els serveis tècnics i jurídics de la casa".

stats