Ocupació
Barcelona08/10/2022

Les dones que porten la llum del sol

Barcelona Activa ha creat un programa amb Holaluz per a dones en el sector de les energies renovables, històricament masculinitzat

Joan Cebrián

BarcelonaSón les 9.30 h i a la Fundació Laboral de la Construcció de Badalona comencen les classes. El professor Mariano Marqués mostra els diferencials i explica amb detall què és cada peça, per a què serveix i quins són els seus mecanismes. Pregunta sobre el tipus de corrent que ha dibuixat a la pissarra buscant la interacció de les alumnes, que escolten atentament i prenen apunts. Aquesta classe, però, no és una qualsevol: la formen 15 dones que han vist en la formació una oportunitat. Barcelona Activa ha creat amb l'elèctrica Holaluz un programa pilot que pretén generar ocupació femenina en un sector tradicionalment masculinitzat.

El perfil de les alumnes és divers. Algunes van conèixer el programa per LinkedIn i d'altres directament per Barcelona Activa. La Mariela prové de les telecomunicacions, mentre que la María José, de la fotografia. Totes veuen en el programa una sortida laboral i una oportunitat per fer allò que els agradava, però que abans no havien pogut fer per estereotips. "El meu pare era torner, quan no tenia ningú amb qui deixar-me em quedava amb ell al taller, m'encantava veure com treballava. A mi m'hauria agradat poder estudiar això, però pel masclisme ja et diuen que no pots tenir aquesta professió", explica la Mariela, que també té el títol de professora de dansa pel Conservatori de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

A l'aula hi ha molta consciència sobre la seva situació i fins i tot consideren que els seus estudis no haurien de ser notícia, però se senten satisfetes de poder ser un mirall, un referent per a les generacions més joves. "És important que les nenes ens puguin veure treballant d'això perquè, quan els arribi el moment, escullin si volen fer-ho perquè volen i no perquè hagin de trencar barreres", afirma la Romina, que reivindica que treballar d'instal·ladora no implica ser menys femenina. Totes consideren que el més difícil és el primer pas, però que, un cop fet, les coses surten naturalment. La Claudia ho va viure en primera persona: a través de Barcelona Activa va fer un curs de manteniment d'edificis i era l'única dona de la classe. La reacció de la resta, però, va ser positiva: "Pensava que em trobaria una situació més distant, però al final t'adones que tots som persones". A més, treballar amb energies renovables és una motivació extra, perquè senten que formen part d'un canvi de consum.

Un sector que necessita treballadores

El programa de Barcelona Activa i Holaluz va néixer al maig a partir d'un contacte de l'empresa, que necessitava instal·ladores de cobertes fotovoltaiques. Barcelona Activa va dissenyar la formació perquè la considerava una oportunitat per expandir els programes de formació i la Fundació Laboral de la Construcció va oferir l'espai i els mitjans. Segons la responsable de gestió comercial de la Fundació, Isabel Valle, actualment molts treballadors ara volen tornar a la construcció. La requalificació és necessària i en aquesta entitat es troben dos tipus de perfils: els que hi entren per primer cop o els que es reinsereixen en el sector. A més, les dones cada cop arriben més i en millors condicions de formació al sector: segons l'informe Dones en el sector de la Construcció de l'Observatori Industrial de la Construcció de la Fundació Laboral, Catalunya compta amb un 14,4% de dones a la indústria.

Cargando
No hay anuncios

La formació és de 98 hores, està dividida en 8 mòduls i Holaluz cedeix les plaques fotovoltaiques perquè les alumnes puguin combinar teoria i pràctica. A més, dediquen 20 hores obligatòries a prevenció de riscos laborals i fan un curs de treballs en altura. Treballen a l'exterior en el centre de pràctiques de la Fundació Laboral per recrear situacions que es trobaran treballant. En cas de superar satisfactòriament el programa, l'elèctrica es compromet a contractar-les laboralment. La comissionada de promoció d'ocupació i polítiques contra la precarietat laboral, Raquel Gil, admet que el procés de selecció va ser difícil i que el futur del programa dependrà dels resultats: "La idea és que, si funciona, puguem donar-li continuïtat al catàleg de formació de l'any que ve. Treballar perquè, amb el desplegament de la llei de formació professional, es puguin reenganxar amb un altre certificat de professionalitat".