Educació

Quan el futbol no és el rei del pati

Barcelona transformarà aquest estiu 17 instal·lacions per posar-hi més verd i diversitat de jocs

2 min
El pati de l'Escola Concepció, a l'Eixample de Barcelona

Barcelona"Quedarà molt xulo". Aquest és el veredicte de la Gina, una alumna de cinquè de primària de l'Escola Concepció de Barcelona que, com si hagués fet un màster en participació ciutadana, aquest dimecres ha detallat tot el procés que s'ha fet al seu centre per decidir com ha de ser el nou pati. L'espai desert i dominat pel formigó que és ara s'ha de convertir en un lloc amb una franja d'un metre i mig de terra on tenir hort –i "plantes aromàtiques", com apuntava el Marcel, un altre alumne–, un gran sorral i una àgora de fusta on fer diferents activitats. "El rocòdrom no ha pogut ser, i tampoc els gronxadors i els tobogans, que no hi caben", lamentava la Gina, que afegia, conciliadora, que tot ha sigut fruit de la negociació i que tothom ha hagut de cedir en alguna cosa. I que sí, que "quedarà molt xulo".

El rocòdrom ha quedat descartat, però el que sí que era un imperatiu, com han exposat les representants de l'associació de famílies (AFA), era que hi hagués més verd i un "paviment més amable". I en el procés ha tingut lloc el debat sobre com fer que els espais no condicionessin la manera de jugar. En altres paraules, que el formigó central no imposés el futbol i expulsés a la perifèria qualsevol altra activitat. L'escola, de fet, ja disposa d'un altre pati amb pista esportiva al terrat. Ara el formigó es mantindrà només en una quarta part del pati per fer jocs que necessiten terra dur. Ester Segarra, membre de l'AFA, ha insistit que el debat ha servit per deixar clar que hi ha molt joc més enllà de l'esport.

El pati de l'Escola de la Concepció és un dels 17 que l'Ajuntament de Barcelona reformarà aquest estiu, després de processos de coproducció amb les comunitats educatives afectades dins del pla Transformem els patis, que arribarà així a les 40 intervencions fetes. Aquest estiu s'hi destinaran 3,5 milions d'euros i, segons ha remarcat l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, l'objectiu és, sense expulsar els usos esportius dels patis, fomentar-hi també el verd i els usos coeducatius. Els patis –ha dit– són espais on els infants passen "milers d'hores" i, per tant, cal que siguin més saludables i plurals. Un dels hits d'aquests nous patis menys durs és, entenen, la implantació d'aquestes àgores que els alumnes poden fer servir també per asseure's a treballar.

El debat que es fa a cada centre sobre com reformar els patis té com a base la guia elaborada per l'Ajuntament i l'Institut Infància i Adolescència amb criteris sobre com fomentar la diversitat de joc i adaptar les instal·lacions a l'emergència climàtica. La guia posa èmfasi també en la necessitat que els mateixos alumnes, professors i famílies s'impliquin en el procés de debat sobre com ha de ser cada pati. En el cas de l'Escola Concepció, els que han portat la batuta del tema han sigut els alumnes de cinquè, que el curs que ve encara podran viure el pati nou.

Aquestes són les 17 escoles que reformaran el pati aquest estiu:

Escola Castella

Escola Tibidabo

Escola Mercè Rodoreda

Escola Rubén Darío

Escola Mas Casanovas

Escola Enric Granados

Institut Escola Mirades

Escola Aldana

Escola Gayarre

Escola de la Concepció

Escola Mossèn Jacint Verdaguer

CEE Sant Joan de la Creu

Escola Elisenda de Montcada

Escola Molí de Finestrelles

Escola Turó Blau

Escola el Sagrer

Escola Farigola del Clot

stats