Ciutat
Barcelona16/03/2022

L'escultura-robot de Floquet de Neu que Barcelona no tindrà

El govern de Colau admet que la ciutat fa anys que té pendent l'homenatge al goril·la albí

No, Barcelona no tindrà una escultura-robot que recordi la figura del goril·la albí Floquet de Neu, tal com plantejava una iniciativa privada que l'Ajuntament ja ha tombat. Però la proposta, una mena de monument interactiu que es volia situar a l'Hivernacle de la Ciutadella, ha col·locat en el focus del debat el deute pendent de la ciutat amb el que va ser un dels seus símbols. El Floquet no té encara el carrer que se li va prometre quan va morir, fa divuit anys, i no té tampoc cap espai que el recordi, com va prometre l'alcalde Joan Clos en el seu moment. La iniciativa que ha obert ara la caixa dels trons ha sumat més de 37.000 suports a través de Change.org per solucionar aquest deute històric i recollia una proposta d'Aquí Houston per dedicar-li un monument interactiu: una mena de robot que quedaria tancat dins una rèplica gegant de bola de neu i que interactuaria amb el públic. Un homenatge que costava 1,5 milions d'euros i que no tirarà endavant.

En l'argumentari oficial que l'Ajuntament va adreçar als impulsors de l'homenatge es deia que el consell assessor d'art públic de la ciutat, reunit el 23 de febrer, havia decidit descartar-lo perquè, "malgrat que la figura de Floquet de Neu pugui resultar amable i despertar empatia, al capdavall fou el resultat del colonialisme a Guinea Equatorial", com va avançar RAC1. Polèmica servida. Fonts municipals van afanyar-se a detallar que el que portava a declinar l'homenatge era que no es tractava d'una escultura que pogués situar-se a l'espai públic, sinó que havia d'estar tancada. El mateix argument que ha repetit avui el tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, que ha comparegut en comissió –a proposta del PP– per donar explicacions sobre la negativa.

Cargando
No hay anuncios

"No era una peça d'art públic, no podia ser al carrer", ha defensat Martí, que ha detallat que els impulsors d'aquesta mena d'escultura 2.0 la presentaven com una peça d'"alta tecnologia" –un sensor, per exemple, activava la neu dins la bola quan algú s'hi acostava– i que el consell d'art públic no va trigar ni tres minuts a descartar-la. Si algú es plantejava instal·lar-la, ha considerat Martí, no podia ser l'Ajuntament, sinó qualsevol institució cultural sota terrat.

El que sí que ha constatat el responsable de Cultura és que l'homenatge a Floquet de Neu és una qüestió que Barcelona fa anys que "té pendent". Però ha posat en dubte que la proposta presentada fos l'opció més adequada. Entén que aquesta mena de robot més aviat en "ridiculitzava" la memòria i considera que en tot cas és "lògic" que el passat colonialista entri en discussió quan es discuteix quin ha de ser l'homenatge de Barcelona a Floquet.

Cargando
No hay anuncios

El xoc amb els privats

Grups de l'oposició com el PP i Valents han entès la negativa municipal a l'escultura interactiva com un "no més a qualsevol iniciativa privada". JxCat, que és qui primer ha parlat de Floquet com una icona de la "història sentimental" de la ciutat, ha presentat l'homenatge al goril·la com una de les "grans assignatures pendents de la ciutat" i també ha coincidit a dir que la relació del govern de Colau amb el món privat "no ha sigut bona". Cs, al seu torn, ha vist un excés d'"ideologia" en la decisió i ha acusat el partit de l'alcaldessa de fer "revisionisme parcial de la història". També ha equiparat el no a Floquet a la retirada del monument a Antonio López per esclavista o al rebuig a ubicar una estàtua del Quixot a la Barceloneta. ERC ha defensat obrir un debat "complex" sobre com fer l'homenatge.

Cargando
No hay anuncios

"La proposta era massa xula, potser preferien una bírria", defensa Edu Bare, que és el particular que va engegar tota la campanya de recollida de signatures, en conversa amb l'ARA. Critica que l'Ajuntament els fes concretar quin tipus d'escultura volien, quin cost tindria i on pensaven situar-la. "Són ells els que haurien de decidir qüestions com on situar-la", afegeix aquest empresari de la restauració, que té una cocteleria a Barcelona i guarda un record d'infància "bonic" vinculat a Floquet de Neu.

"És indignant que Barcelona no tingui res de Floquet"

Bare assegura que la proposta de l'escultura, que és cert que era cara, podia autofinançar-se ja fos cobrant una petita entrada per veure-la o oferint marxandatge: "El que proposàvem era fer reviure Floquet, un homenatge modern". La seva crida a sumar suports per recordar Floquet va comptar ràpidament amb el suport d'Oriol Sabater, fill del primatòleg que va portar el goril·la albí a Barcelona, Jordi Sabater Pi: "Estic indignat amb l'actitud de l'actual alcaldessa", lamentava. Sabater critica que fins a l'arribada de Colau havia parlat amb tots els alcaldes de possibles homenatges, però que cap va arribar a concretar-se.

Cargando
No hay anuncios

"El problema no és la proposta que es fa ara, que podria ser millorable, sinó que és vergonyós i indignant que després de quasi dinou anys no hi hagi res de Floquet a Barcelona, ha desaparegut tot", lamenta. Critica que no hi ha res que li reti un homenatge públic ni que recordi, per exemple, que va ser portada del National Geographic el 1967, quan Barcelona encara no era un atractiu turístic: "És indignant que Barcelona no tingui res de Floquet". I veu “absurd” que ara es vinculi el goril·la amb el colonialisme.

Un record per a Bernardo Cortés, el poeta de la Barceloneta

Cinc anys després de la seva mort, l'Ajuntament de Barcelona s'ha compromès avui a col·locar una placa que recordi Bernardo Cortés, el poeta de la Barceloneta, a qui Oriol Grau caricaturitzava amb el personatge del Palomino. El govern municipal ha acceptat en comissió el prec d’ERC per retre-li homenatge. "Estem implicats en la memòria del Bernardo", ha remarcat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que ha considerat que l'homenatge que se li faci haurà de ser discret i humil, com vol la seva família.