Medi ambient
Societat Barcelona 14/11/2022

Una nova font d'energia climatitzarà tot un barri

Barcelona aprofitarà el fred sobrant de la planta de gas natural liquat per abastir Mercabarna, el port i la Marina del Prat Vermell

3 min
Les canonades que s'estan construint, a la Zona Franca, per a la nova xarxa de fred

BarcelonaBarcelona està construint una nova planta de fred d'alta eficiència que connecti el Parc Logístic de la Zona Franca, el nou barri de la Marina del Prat Vermell i el port, i que utilitzi com a font d'energia el fred residual que s'obté en el procés de passar el gas natural de liquat a gas. Així, ja està en marxa la construcció de tot un sistema de canonades que permeti aprofitar el fred residual (fins a 18 MW) del procés de regasificació que fa Enagás al port i que fins ara acaba llançat al mar. Quan l'obra estigui acabada, aquest fred sobrant, que és de molt baixa temperatura (-20 graus), es podrà transportar fins a la central d'Ecoenergies, a la Zona Franca. I des d'allà podrà ser enviat per a usos industrials a Mercabarna o al mateix port, o amb una mica més de temperatura (a uns cinc graus), distribuït per a la xarxa de climatització de veïns o serveis de la zona.

Xarxa d'Ecoenergies Barcelona

Centrals i xarxes existents el 2022

Nova xarxa de fred

Central la Marina

Central Zona Franca

Central de recuperació de fred del port de Barcelona

BARRI DE LA MARINA

Centrals i xarxes existents el 2022

Nova xarxa de fred

Central la Marina

Central Zona Franca

Central de recuperació de fred del port de Barcelona

BARRI DE LA MARINA

Centrals i xarxes existents el 2022

Nova xarxa de fred

Central la Marina

Central Zona Franca

Central de recuperació de fred del port de Barcelona

BARRI DE LA MARINA

Es calcula que la nova planta podrà abastir una àrea d'uns 15 milions de metres quadrats (unes tres vegades el districte de Ciutat Vella), que inclou els pisos de la Marina del Prat Vermell, el port, la Zona Franca, el recinte de Gran Via de la Fira i part de l'Hospitalet. La nova xarxa, que es preveu poder tenir en marxa el novembre de l'any que ve, se sumarà a la que Econergies Barcelona ja té en funcionament per abastir de calor. En aquest cas, l'energia s'obté a través d'una planta que crema de manera controlada restes vegetals obtingudes per Parcs i Jardins de Barcelona i també estelles de fusta provinents de treballs forestals. La crema d'aquests materials permet activar una turbina i produir electricitat verda i distribuir calor per a climatització i aigua calenta.

Barcelona té una de les sis plantes de regasificació propietat d'Enagás que té l'Estat.

La idea amb què es treballa és, en paraules del regidor d'Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia, disposar d'una mena de gran caldera i gran congelador per poder abastir un gran àmbit territorial i deixar enrere els sistemes de producció individualitzats (calderes o aires condicionats). Aquest pas ha de servir per evitar l'emissió de prop de 23.000 tones de CO₂ cada any, que és l'equivalent a retirar de la circulació uns 40.000 vehicles al dia. Fins ara ja hi ha uns 300 habitatges del barri de la Marina del Prat Vermell i 55 empreses connectats a la xarxa de calor, i es preveu que a partir de finals de l'any que ve també estigui disponible ja la de fred. Serà la primera xarxa de l'Estat que utilitza energia residual de la regasificació com a font d'energia. "És un dels projectes energètics més importants de Barcelona", ha dit Badia, que ha remarcat que a banda de la millora en sostenibilitat aquest projecte també s'ha de traduir en un estalvi econòmic per als usuaris.

Els preus de l'energia que s'ofereix estan ara entre un 5% i un 15% per sota dels del mercat i el compromís és que sempre es mantingui aquesta millor oferta, un aspecte especialment rellevant en el context actual d'escalada de preus. Fins ara ja s'han invertit uns 70 milions d'euros en la construcció d'aquestes infraestructures, i s'hi afegiran 41 milions més per a la posada en marxa de la xarxa de fred. La central d'energies de la Zona Franca podrà emmagatzemar el fred que s'obtingui de la regasificació del gas natural liquat i tindrà capacitat per albergar fins a 7.500 metres cúbics de gel quan no hi hagi prou demanda dels clients. Tota la xarxa de fred i calor és un projecte d'Ecoenergies Barcelona, una empresa participada per l'Ajuntament, Veolia i Copisa.

stats