Societat 20/01/2015

Boi Ruiz es compromet a reduir l'espera per a una operació a un any, però sense garantia per llei

La conselleria de Salut afirma que el 94% dels pacients de les 14 patologies garantides s'han aconseguit operar abans dels 6 mesos aquest 2014 (havia promès que serien el 100%), quan el 2013 van ser el 80%

Ara
1 min
Boi Ruiz titlla l’augment de sou dels set directius de Salut d’“error tècnic”

BarcelonaLa conselleria de Salut de la Generalitat canviarà l'actual sistema d'accés a les operacions quirúrgiques després de detectar que l'any passat el 44% dels catalans van esperar més de mig any per ser intervinguts.

Ho ha explicat aquest dimarts en la comissió de salut del Parlament el conseller del ram, Boi Ruiz, que ha recordat que a Catalunya existeixen 14 patologies que tenen garantida per llei una espera màxima de mig any: "En aquests casos, es va complir l'espera màxima en el 94% dels pacients". Cal recordar que el conseller el 2013 va explicar que aquell any només s'havien pogut operar el 80% d'aquests pacients, i que es comprometia que el 2014 ho farien el 100%.

Ha avançat que aquests 14 procediments "es revisaran a principis d'aquest any perquè no pot ser que hi hagi tanta disparitat entre uns pacients i uns altres", amb l'objectiu que totes les intervencions –i no solament 14– tinguin una espera màxima garantida. "El temps màxim d'espera ja no serà de sis mesos, sinó que serà de 12, encara que no es garantirà per llei, sinó que serà un objectiu de referència", ha concretat.

La conselleria plantejarà la reforma amb el consens de les societats mèdiques, ha dit, i ha destacat que els 14 procediments es van establir per llei en un moment en què la realitat econòmica i social era favorable.

Segons ha dit, no és equitatiu garantir una espera màxima a uns pacients i a uns altres no: "A partir d'aquest 2015 cap català esperarà més d'un any per operar-se".

També ha explicat que la conselleria ha demanat al Servei Català de la Salut (CatSalut) que "cap pacient esperi més de 48 hores per accedir a la primera visita d'atenció primària".

stats