Catalunya llançarà el segon nanosatèl·lit per seguir els efectes del canvi climàtic

El nou aparell s'enlairarà a la tardor i se sumarà a l’Enxaneta, que ja ha donat resultats en conreus de vinya del Pallars Jussà

Júlia Peñascal Felís

LleidaEl Govern llançarà el segon nanosatèl·lit a l'espai aquesta tardor amb l'objectiu d'obtenir dades per "lluitar contra el canvi climàtic", segons ha anunciat aquest matí el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Posar en òrbita el segon aparell, que serà el doble de gran que l'Enxaneta, que es va enlairar el 22 de març de l'any passat, tindrà un cost d'1,7 milions d'euros, una inversió elevada però "imprescindible" per poder avançar en iniciatives que tenen "un retorn molt superior en llocs de treball i serveis", ha insistit el vicepresident.

El satèl·lit, que ja s'ha començat a dissenyar, portarà uns sensors per monitoritzar paràmetres clau sobre els efectes que el canvi climàtic té ja sobre el territori i per poder actuar-hi. De fet, es preveu que, per primera vegada, es pugui fer ús de dades obtingudes tant des de la Terra com des de l'espai a l'hora de prendre decisions sobre l'emergència climàtica.

Cargando
No hay anuncios

Després d'un any amb l'Enxaneta en òrbita, la Generalitat ha presentat aquest dimecres el primer cas d'ús del nanosatèl·lit en un entorn real, al Pallars Jussà, on s'ha utilitzat per mesurar diferents paràmetres físics del sòl en conreus de vinya. El projecte es va iniciar a la Conca de Tremp, però també s'ha desenvolupat en vinyes situades en punts més elevats del Pirineu i Prepirineu, que a causa de l'augment de la temperatura s'han convertit en zones adequades per a aquest tipus de conreu. En aquestes àrees muntanyoses que tenen un relleu més complicat no hi arriben les xarxes terrestres de mòbil. És per això que la cobertura que ofereix l'Enxaneta, a través de noves tecnologies, és imprescindible per poder instal·lar estacions de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que registren contínuament dades, com la temperatura i la humitat del sòl.

Cargando
No hay anuncios

Amb la cobertura del nanosatèl·lit es preveu poder ampliar la xarxa d'aquestes estacions per poder recollir dades que serveixin, per exemple, per millorar els conreus, monitoritzar la fauna salvatge i poder estudiar la situació a les conques hidrogràfiques en cas de canvis meteorològics.

Un sector emergent de futur

El llançament de l'Enxaneta des de la base de Baikonur, al Kazakhstan –la mateixa des d'on s'enlairarà el pròxim nanosatèl·lit– va donar el tret de sortida a les missions de l'Estratègia NewSpace del govern de Catalunya, que busca aprofitar les oportunitats del NewSpace, un innovador àmbit que utilitza petits satèl·lits que orbiten a baixa altura per obtenir dades. Segons un estudi impulsat per la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona, aquest àmbit pot suposar un elevat valor afegit per a altres sectors com l'agricultura, la seguretat o les telecomunicacions.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'estudi, a Catalunya hi ha actualment 56 empreses i entitats relacionades amb el NewSpace, que facturen un total de 147 milions, i es preveu que l'any 2025 hagi augmentat quatre vegades la seva ocupació, que arribaria als 1.755 treballadors.