Societat02/11/2018

Les ciutats, davant el repte de l'envelliment i l'amenaça del canvi climàtic

Catalunya engega l'elaboració de l'Agenda Urbana que buscarà el consens amb la societat civil sobre els reptes del futur

E.f.

BarcelonaEl 2051, més de la meitat de la població a Catalunya tindrà 65 anys o més. Les necessitats de les persones dependents, que seran majoria, obligaran a transformar els serveis però també l'urbanisme, les infraestructures i la mobilitat a les ciutats. És només una mostra dels reptes que sobrevolen els hàbitats urbans de cara a les pròximes dècades i que s'inclourà al document de línies estratègiques d'actuació que la Generalitat vol consensuar amb el món local i la societat civil en la futura Agenda Urbana de Catalunya.

Els treballs per definir aquesta Agenda Urbana començaran aviat i s'allargaran fins al 2020. La feina, que coordinarà el departament de Territori i Sostenibilitat, implicarà buscar el consens a preguntes sobre com han de ser les ciutats catalanes d'aquí 20 o 30 anys. És a dir, com s'ha de treballar amb previsió per poder resoldre problemes relacionats amb el medi ambient, la falta d'habitatge o la urbanització del territori, segons explica el secretari d'Habitatge i Millora Urbana del Govern, Agustí Serra.

Cargando
No hay anuncios

L'Agenda ha d'acabar concretant-se en propostes d'actuacions en àmbits molt diversos partint de realitats com per exemple que només 9 dels 28 municipis catalans de més de 50.000 habitants arriben o superen la ràtio de zones verdes per habitant que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), o que 36 de les 42 comarques tenen una economia basada en el sector primari, que és el més fràgil a les amenaces que suposa el canvi climàtic.

Les adaptacions dels entorns urbans –on viuen 8 de cada 10 persones a Catalunya– a les noves condicions climàtiques seran una part primordial de l'Agenda. Les morts per increment de temperatura passaran de les 300 anuals que es registren actualment a les 2.500 per any. Això vol dir que caldrà fer accions per mitigar els efectes de la calor a la ciutat, però no només això. La qualitat de l'aire també és una amenaça per a la salut, i s'ha de combatre reduint els focus d'emissions i apostant per molta més vegetació a l'entorn urbà.

Cargando
No hay anuncios

L'abastament d'aigua serà crucial i per això és essencial començar per cuidar el sotabosc al Pirineu i els ecosistemes de les conques dels rius. La regressió del litoral és una realitat que amenaça els ecosistemes i també les mateixes poblacions costaneres. L'erosió de les platges catalanes anirà a més i la crescuda del nivell del mar l'any 2100 està calculada entre els 90 centímetres i els 1,80 metres.

Aposta per les renovables sí o sí

Tenir un pla d'acció definit i clar també és important si es volen assolir els objectius ambiciosos que la mateixa Generalitat s'ha marcat i que s'han plasmat en diverses lleis. El 2050, Catalunya vol basar el 100% de l'energia primària en fonts renovables, i això passa per adaptar els edificis per a l'autoproducció o per construir de manera molt més ambiciosa l'alternativa que ha de ser el vehicle elèctric i dotar-lo de prou infraestructura de recàrrega.

Cargando
No hay anuncios

L'Agenda Urbana de Catalunya ha de construir les parets mestres i planificar els moviments que hauran de fer les ciutats catalanes –grans o petites– en matèria de qualitat urbana, de salut, de benestar i d'inclusió i de governança per entomar tots els canvis que arribaran. El primer pas serà la constitució dilluns de l'Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan col·legiat que ha d'impulsar l'Agenda i on hi haurà representada la Generalitat, el món econòmic, el social i els governs locals.

El projecte de dissenyar un document com aquest va néixer fa dos anys, a la conferència Habitat III de l'ONU a Quito. L'abril de l'any passat es va aprovar un acord de govern per donar llum verda a l'Agenda, que ha d'estar enllestida el 2020. L'òrgan el copresidiran el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A partir de l'Assemblea, on un terç dels representants seran entitats socials i econòmiques, s'organitzaran les meses temàtiques per abordar cadascun dels eixos.