CAVALCADA DE REIS
Societat 04/01/2019

Així seran les Cavalcades de Reis de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida

La desfilada barcelonina barrejarà tradició i tecnologia

Gemma Garrido Granger
5 min
Recorregut de la comitiva reial a Barcelona

BarcelonaA la Fira de Barcelona s’ha improvisat un aparcament reial on tècnics i escenògrafs poleixen els últims detalls de les carrosses i comparses que demà faran les delícies dels barcelonins a la Cavalcada de Reis. La desfilada de Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar és l’espectacle més gran i participatiu que se celebra anualment a la capital catalana i, edició rere edició, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), busca nous formats amb què sorprendre grans i petits.

A la Cavalcada d’aquest any, el rei Gaspar es passejarà pels carrers en una nova i avantguardista carrossa decorada amb una setantena de llums led. Aquest nou vehicle és una de les sis novetats que el comissionat de Cultura, Joan Subirats, i la directora artística de la Cavalcada, Marta Almirall, van anunciar en la presentació ahir a Fira de Barcelona. Però no és l’única innovació per a aquest 2019. Una nova comparsa que s’inspira en el somni de Morfeu, i que representa un llit daurat gegant amb llençols mòbils, vol convidar els infants a anar a dormir d’hora. I l’estel que guiarà els Reis arribarà més galàctic que mai: dos ballarins disfressats amb vestits de llum han preparat una coreografia que se sincronitzarà amb la música.

“Per a la Cavalcada de Reis volíem fer un espectacle tradicional però que mirés cap al futur. Si la tradició mor, el futur no té referents. D’aquí que la desfilada mantingui el relat dels Reis i l’estrella, però s’explica amb un llenguatge contemporani”, explica Almirall. En aquest sentit, el comissionat de Cultura, Joan Subirats, assegura que la idea de la desfilada és barrejar les arts creatives tradicionals –el circ, el teatre i la dansa– amb maquillatges, vestuaris i nous llenguatges, com ara la tecnologia led i la sincronització musical i lumínica. El pressupost que s’hi ha destinat per a l’edició d’aquest any ha sigut de 900.000 euros. En aquest afany per modernitzar la tradició, la carrossa del rei Gaspar és el plat fort: el cotxe té forma de serp i s’ha elaborat amb 68 focus led. Alex Posada, de l’estudi MID i un dels seus creadors, diu que es tracta d’una carrossa molt experimental i experiencial, que rebutja materials clàssics com la fusta. “Treballem amb teixits sobre un esquelet de metall. Les teles s’il·luminen i li donen aquest aspecte d’organisme viu, com les meduses de les zones abissals”, detalla. A la capa superior també s’hi han instal·lat uns conductes de llum led que conflueixen en el tron reial i que volen donar protagonisme al rei. “La il·luminació led és un recurs que, per la seva flexibilitat, et permet fer coses molt boniques”, afegeix. De fet, els llums fan que les comparses avancin cap a una era futura. L’estel que orientarà els Reis per Barcelona també ha sucumbit a la renovació. Dos ballarins de la companyia de dansa urbana Brodas Bros portaran vestits que s’il·luminen i se sincronitzen amb música tecnològica. “La comparsa té molta il·luminació en l’estructura i en els vestits, i tindrà molta canya amb la música; no és la típica carrossa”, diuen.

Èxit de crida ciutadana

La cerca de l’evolució també ha estat molt present en els treballs i en la coordinació del projecte, en què han participat creadors consolidats i artistes de nova generació que acaben de sortir d’escoles i centres artístics. De fet, en la Cavalcada s’hi han implicat 32 escoles d’art i més de 300 voluntaris de diferents associacions locals. A aquesta xifra s’hi ha de sumar els 190 ciutadans que formaran part del seguici reial i que han estat escollits per sorteig mitjançant una crida ciutadana, un procés de selecció que aquest any ha rebut 1.942 sol·licituds.

Com cada any, els Reis arribaran per mar a les 16 hores al Moll de la Fusta, on els rebrà l’alcaldessa, Ada Colau. L’inici del recorregut serà a l’avinguda Marquès de l’Argentera, i el final, a la Font Màgica de Montjuïc. Tot i que Barcelona mantindrà el reforç extra de seguretat antiterrorista fins al dia de Reis –tal com va anunciar l’1 de gener el conseller d’Interior, Miquel Buch–, Subirats va dir ahir que ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d’Esquadra els han comunicat que el dispositiu s’hagi d’ampliar, malgrat la magnitud de l’esdeveniment.

GIRONA

Un recorregut més llarg que acaba a la plaça del Vi

Així seran les Cavalcades de Reis de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida

Els Reis arribaran a les 16 h al campament reial dels Jardins de les Pedreres, a la muralla, on l’àliga de la ciutat els farà els honors amb la seva dansa. A les 18 h, Ses Majestats aniran a peu fins al passeig del General Mendoza, on començarà la Cavalcada. Aquest any el recorregut s’amplia 400 metres per encabir l’augment d’espectadors que hi ha quan la Cavalcada cau en cap de setmana. Així, en lloc de tombar pel carrer de la Creu, la desfilada arribarà fins al carrer Emili Grahit. Enfilarà llavors el carrer Joan Maragall, la plaça de Pompeu Fabra i l’avinguda de Sant Francesc, per arribar a la pujada del pont de Pedra i acabar a la plaça del Vi, on a les 8 del vespre hi haurà el pregó. 300 voluntaris s’implicaran en la Cavalcada, que aquest any renova el vestuari de la comitiva del rei Baltasar.

TARRAGONA

Els Reis arriben com sempre per mar al moll del Serrallo

Recorregut a Tarragona

Com és tradició, els Reis arribaran a Tarragona per mar, al moll del Serrallo. A les 18.15 h seran rebuts amb 21 salves pirotècniques i les sirenes dels vaixells i barques del port. A les 19 h començarà la Cavalcada, que recorrerà el carrer Reial fins a la plaça de la Font. A la desfilada hi participaran 17 carrosses, entre les quals hi haurà la del Fanal de la ciutat, la de l’Estel que guia els Reis o la de la Sínia, que subministra aigua a tota la comitiva. Després de recórrer el carrer de l’Apodaca i el carrer de la Unió, la Cavalcada farà dues voltes per la rambla Nova i enfilarà el carrer Sant Agustí, per acabar davant de l’Ajuntament, a les 20.30 h. Un cop allà, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, els entregarà les claus de la ciutat i Ses Majestats faran un parlament.

LLEIDA

La recepció dels infants, a l’interior de la Paeria

Així seran les Cavalcades de Reis de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida

A les 17.30 h els Reis arribaran amb tren a l’estació Lleida-Pirineus, i des d’allà faran un recorregut de 2,8 quilòmetres pel centre de la ciutat. La desfilada, que començarà a les 18 h, seguirà el mateix recorregut que en anys anteriors: començarà per la plaça Ramon Berenguer IV i la rambla Ferran fins a creuar el pont Vell, i passarà pel barri de Cappont fins a arribar a la Paeria. Finalment, la recepció municipal als Reis es farà davant del Palau, com és habitual. Ara bé, una vegada l’alcalde hagi lliurat als Reis les claus màgiques de la ciutat perquè puguin accedir a totes les cases i deixar els regals, Ses Majestats rebran els infants a l’interior de l’edifici, al Pati del Palau de la Paeria. En total es repartiran dues tones i mitja de caramels, i es comptarà amb uns 600 participants en 14 carrosses.

stats