Societat 11/05/2018

Compte enrere amb polèmica pel mercat de Sant Antoni

Alguns veïns critiquen la falta d'espai lliure i les estructures per a les parades de l'exterior

Jordi Mumbrú / Maria Ortega
3 min
Dos operaris davant de la polèmica estructura, aquest divendres.

BarcelonaEl mur que impedia veure com avançaven les obres de reforma del mercat de Sant Antoni ja no hi és i el primer impacte que han tingut els veïns no ha sigut per l'edifici sinó per les estructures que l'envolten i on s'hauran d'instal·lar els paradistes del mercat dominicial i dels Encants. "Visualment, són un pecat", lamenta el president del mercat dominical, Joan Mateu. Tot i així, reconeix que durant el procés participatiu ja es va dir que aquestes serien les estructures i "ningú no es va queixar". Les marquesines consten d'una ferma estructura metàl·lica i tenen sostre. A més, estan cobertes per uns tendals que protegeixen l'espai per dins però que, quan els venedors no hi són, es poden recollir i deixen l'espai lliure.

"No sabem veure tot el gran espai lliure que ens havien dit i hi trobem molt de ciment i molta estructura", denuncia Xavier Caballé, de l'entitat Fem Sant Antoni. La plataforma veïnal critica que les estructures enfocades a acollir el mercat dominical es mengen gairebé tot l'espai de les places que es guanya, amb la reforma, a l'entorn del mercat. Al carrer Tamarit s'hi mantenen, a més, algunes de les parades dels Encants, que no han entrat, com la majoria, a l'interior del que és pròpiament el mercat. "Podrien haver compartit espais amb els del dominical, però no s'ha fet res d'això i les marquesines ocupen molt d'espai". lamenta Caballé, que també hi troba a faltar més verd i critica que, per exemple, alguns escocells s'hagin tapat amb formigó.

El mercat dominical de llibres se situa envoltant el mercat i a les voreres contràries dels carrers Tamarit i Urgell i està integrat per 78 parades. "La visió queda absolutament hipotecada", segons ha denunciat aquest matí la regidora del PDECat, Francina Vila. El PDECat també lamenta que aquestes estructures "embruteixen" la reforma final del mercat.

El president de l'associació de veïns de Sant Antoni, Pep Sala, creu que cal acabar de veure la reforma enllestida per jutjar si, com sembla, hi ha menys verd del que s'esperaven (recorda que quan es van fer les obres a l'avinguda Mistral també semblava que hi hauria menys verd del compromès) i constata que molts dels veïns de l'associació no veuen amb bons ulls el disseny de les marquesines del mercat dominical, que no són tan lleugeres com s'esperava. Sala recorda que les dues places que es guanyen a l'entorn del mercat –les altres dues estan a un nivell més baix– havien de tenir una predomini del verd –la que queda a la banda del carrer Borrell– i l'altra estar més pensada per a l'ús veïnal –la que toca a Tamarit–, però que d'entrada s'hi veu poc espai lliure. "Hem d'esperar a veure el resultat", assegura. El mercat obrirà el 23 de maig i la inauguració se celebrarà els dies 26 i 27.

El gerent de l'Institut de Mercats Municipals de Barcelona, Màxim López, defensa que les estructures són "la millor solució de les possibles" i recorda que, a part de l'estètica, cal garantir que resistiran el vent i la pluja i que han de ser funcionals. En aquest sentit, López explica que cal tenir en compte que per dins de l'estructura hi ha els cables de la il·luminació. El gerent també ha explicat que si aquestes estructures són més fermes que les que hi havia abans de reforma és perquè els pilars de la base s'han posat cada sis metres, mentre que abans estaven situats cada dos, és a dir, que eren més prims, però n'hi havia més.

Les goteres, solucionades

El cap de setmana passat les marquesines que ja s'han renovat al carrer Tamarit tenien una prova de foc: la pluja. Alguna de les parades del mercat dominical que van fer ús de l'estructura van poder comprovar que hi havia goteres. Els paradistes consultats aquest matí han confirmat que ja s'ha arreglat. No seria el primer cop que les goteres aigualeixen la posada de llarg d'un mercat a Barcelona. El 2013, quan el mercat dels Encants va estrenar la seva espectacular estructura al costat de les Glòries, les goteres van evidenciar les mancances dels acabats de l'edifici.

Totes les estructures es desmantellaran

Un cop fet el trasllat dels paradistes del mercat provisional al flamant edifici, es desmantellaran tant les carpes que han acollit els venedors durant més de vuit anys a la ronda Sant Antoni com la gran marquesina que protegeix el mercat dominical al carrer Urgell. Els paradistes tindran dues setmanes, un cop inaugurat el nou mercat, per acabar el trasllat.

stats