Societat05/03/2013

El curs arrencarà amb 302 grups escolars més, tot i que infantil en perd 128

Es tanquen 73 grups de P3, tot i que el tancament de set escoles "es modularà" per fer-lo més progressiu, segons Rigau

Sónia Sánchez

El curs 2013-2014 arrencarà aquest setembre amb 302 grups escolars i 6.200 places més que el curs actual, la majoria d'elles a l'ESO però també a primària. Amb tot, el cicle infantil tindrà 3.000 places i 128 grups menys que l'any passat pel decreixement demogràfic, una reducció que incideix sobretot a P3, que perd 73 grups. "Una davallada que afecta tant la pública con la concertada", ja que ambdues perden un 1,2% de les unitats de ha remarcat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

En canvi, tant primària com ESO pugen en 8.000 i 2.800, respectivament, la seva oferta de places, de manera que el proper curs hi haurà 371 grups més de primària i 59 grups d'ESO més que aquest any.

Cargando
No hay anuncios

Els territoris que més perden són el Vallés Occidental, el Baix Llobregat i el Maresme-Vallés oriental. També les zones rurals -que requerixen un mínim de 5 alumnes per mestre- perden uns 800 alumnes i uns 170 grups d'infantil i primària. El 98,7% de les 70.000 famílies que a partir de dilluns poden preinscriure els seus fills per primer cop a l'escola, és a dir, a P3, escolliran el sistema públic, segons ha explicat Rigau.

Rigau ha remarcat, de nou, que els naixements han patit una davallada des del 2008 i això requereix ajustaments en la planificació escolar. Això suposa, per la pèrdua de grups escolars a infantil, el tancament d'una línia de P3 a cinc escoles, l'absorció d'una escola de Terrassa per part d'una altra i l'aturada del creixement de l'escola Poblenou de Pineda de Mar, que no perdrà la línia de P3 fins al curs següent. De fet, en aquest cas i en el de Cerdanyola i Tona, s'ha arribat a un acord per tal de "modular" el tancament dels dos centres perquè es faci de forma més progressiva.

Cargando
No hay anuncios

Els instituts que aquest curs han iniciat la jornada intensiva (el 70%) la mantindran un any més abans de fer una avaluació dels resultats acadèmics, per decidir si té o no continuïtat o no. És probable que aquest curs s'hi sumin alguns instituts més que han demanat fer la jornada intensiva, si compleixen els requisits de consens i planificació de la conselleria. Rigau ha assenyalat que en els horaris de primària no hi haurà canvis.

La consellera ha ressaltat els resultats de l'enquesta del CEO a les famílies sobre el criteris d'elecció d'escola, que situen el projecte educatiu i el professorat com els principals elements d'elecció. Segons Rigau, aquestes opinions confirmen l'encert de la "tendència a l'ampliació de zones escolars per incrementar la llibertat d'elecció de centre més enllà de la proximitat". En aquest sentit, ha anunciat que pel curs que ve Viladecans, Gavà i Palamós han optat també per la zona escolar única.