SOCIETAT
Societat 11/06/2013

El jurat declara culpable el zelador d'Olot de la mort dels 11 avis

El tribunal no accepta l'eximent de la responsabilitat penal per trastorn psiquiàtric que demanava la defensa

Ara / Acn
1 min

GironaEl jurat popular ha declarat culpable de la mort d'onze avis Joan Vila, exzelador del geriàtric d'Olot La Caritat.

Un representant del tribunal, que es va retirar a deliberar dilluns al migdia i que havia de respondre a 99 preguntes, ha llegit aquest dimarts a la tarda el veredicte.

Segons la fiscalia, Vila va matar onze ancians tot subministrant-los un còctel de barbitúrics, amb una sobredosi d'insulina o, en els tres últims crims, fent-los engolir lleixiu o àcid desincrustant.

L'objecte del veredicte conté un centenar de preguntes que desgranen, un per un, els crims que Joan Vila va confessar que va cometre entre els anys 2009 i 2010 al geriàtric La Caritat d'Olot i estava dividit en dotze parts; una per cadascun dels crims i una última en la qual el jurat haurà de mostrar-se favorable o no a concedir-li un indult o a concedir-li rebaixes de pena o beneficis penitenciaris.

El jurat ha descartat l'eximent d'alteració psíquica, que l'hauria eximit de la responsabilitat criminal. Vila s'enfronta, doncs, a una pena de fins a 202 anys de presó. En un veredicte sense fissures -tots els punts s'han acordat per unanimitat- els nou membres del jurat han conclòs que Vila sabia perfectament allò que es feia quan acabava amb les víctimes fent-los empassar lleixiu, donant-los un còctel de barbitúrics o injectant-los una sobredosi d'insulina. El jurat, però, ha valorat per a cada crim una atenuant de confessió, perquè creu que la declaració de Vila va ser "rellevant" per imputar-li les morts, encara que el zelador les admetés a remolc de la investigació.

Durant les properes setmanes el magistrat dictarà sentència i imposarà la pena.

stats