El denunciant de l'agressió homòfoba canvia de versió i diu que va ser consentida, segons el ministeri de l'Interior
El jove ha rectificat la declaració inicial, però la Policia Nacional manté oberta la investigació
MadridEl jove que va denunciar que li havien escrit "maricón" amb una navalla al gluti ha canviat de versió i diu que va ser consentit, segons el ministeri de l'Interior. El jove víctima d'una suposada agressió homòfoba diumenge a la tarda al barri de Malsaña de Madrid "ha decidit rectificar la seva declaració inicial i ha declarat que les lesions inicialment denunciades van ser consentides", ha informat el ministeri aquesta tarda. Es tracta d'un gir de guió d'una notícia que ha marcat l'actualitat política i social d'aquesta setmana, per la brutalitat de la pallissa denunciada en un primer moment, i que ja havia provocat onades d'indignació, amb manifestacions previstes per a aquesta tarda. Tot i el canvi de versió, la investigació i el procediment judicial continuen, apunten fonts del ministeri.
La Policia Nacional investiga des de diumenge com a delicte d'odi una pallissa que un jove va rebre de vuit persones encaputxades, segons va denunciar la mateixa víctima. A plena llum del dia, el van atrapar al portal de casa seva, li van tallar el llavi amb un objecte punxant i li van escriure "maricón" al cul. Interior destaca que, "gràcies a la feina de la Policia Nacional", aquesta tarda el denunciant ha canviat el seu discurs en una segona declaració. Segons l'agència Efe, tot va començar a grinyolar quan els investigadors no van veure a través de les càmeres els presumptes atacants ni han pogut localitzar testimonis. A més, els agents havien rastrejat el seu mòbil i les xarxes socials i havien trobat que tenia una relació amb una persona amb la qual utilitzaven elements poc habituals, informa Europa Press.
Així, aquest dimecres se l'ha sotmès a un nou interrogatori i ha acabat confessant que les lesions les hi va infligir una persona amb qui estava mantenint relacions. El jove no va avisar els serveis d'emergències, sinó que es va desplaçar a un centre sanitari i hores després va acudir a la comissaria del districte Centro de Madrid a denunciar els fets. Ho hauria fet per amagar a la seva parella que va mantenir relacions amb altres persones. Ara la Policia Nacional citarà a declarar la persona amb qui es trobava diumenge amb l'objectiu de corroborar la nova versió, informa Efe.
Sánchez busca liderar la resposta
L'impacte dels fets denunciats va provocar des de diumenge una forta resposta en l'àmbit polític. Dimarts la Moncloa va donar a conèixer que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convocava per a divendres la comissió de seguiment del pla de lluita contra els delictes d'odi. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit en declaracions a 'La Sexta' que es manté la reunió. Les últimes hores a Madrid han estat marcades per una espiral de retrets entre formacions polítiques per assenyalar la tebior en el rebuig a l'agressió, com acostuma a passar quan es produeixen episodis de violència masclista, contra el col·lectiu LGTBI o racistes.
Aquest matí l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez Almeida, ha fet unes polèmiques declaracions en què ha retret a Sánchez que convoqui la comissió arran del cas ocorregut diumenge a Malasaña i no abans pel de Samuel a la Corunya. El portaveu estatal del PP ha criticat que l'esquerra "assenyali" Madrid i ha demanat que no es faci un "ús electoral" de la suposada agressió. Una estona més tard, Sánchez ha intervingut davant els grups parlamentaris del PSOE des del Congrés i ha promès "posar tots els mitjans" per acabar amb els delictes d'odi. Marlaska ha qualificat "d'anècdota" que aquesta denúncia hagi resultat falsa i ha remarcat que els delictes d'odi estan incrementant darrerament.
El carrer també estava preparant la seva pròpia resposta. Aquesta tarda hi ha convocada una concentració a les vuit del vespre a la Puerta del Sol de Madrid, i una altra dissabte a les set. El col·lectiu LGTBI ho tenia tot preparat per fer sentir la seva veu, després que en les últimes setmanes s'hagin succeït casos sonats, com el de Samuel a la Corunya, i el 29 de maig es registressin a Barcelona tres agressions homòfobes en un sol dia. "El 2004 s'aprova la llei del matrimoni homosexual i a partir d'aquí en aquest país es relaxen moltes coses. S'entén que tot està aconseguit i hi ha la sensació que Espanya és un país obert, però la violència continua", reflexiona la Charlie.
Ella forma part del Movimiento Marika Madrid, un dels moviments que han organitzat la concentració a la Puerta del Sol. Apunta que els casos més mediàtics són la punta de l'iceberg d'un conjunt de violències que pateixen "dia a dia, des d'agressions verbals fins a mirades al carrer, insults... No és un cas aïllat", recalca, i afegeix que van de la mà de "veus homòfobes, racistes i masclistes" que surten d'alguns mitjans de comunicació o des del Congrés de Diputats.