Societat 03/07/2020

Detecten els primers condons falsificats a Catalunya

Es venien en petits supermercats de Barcelona i els Mossos avisen que poden implicar "riscos"

Pau Esparch
3 min

BarcelonaUn home es va adonar que el paquet de Durex Natural Comfort que havia comprat no era com sempre. Fos perquè aquells preservatius eren la meitat de petits que els habituals o perquè a la capsa hi posava sexe "eral" en lloc d'"oral", va sospitar. El paquet va acabar a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que va demanar al departament de Salut que inspeccionés l'establiment on s'havia comprat: un petit supermercat de la Travessera de les Corts de Barcelona. Salut hi va anar el 12 de maig amb els Mossos d'Esquadra i van trobar més exemples del mateix producte sospitós i d'un altre model –Durex Dame Placer– que semblaven falsificats. A part de les faltes d'ortografia, tampoc tenien el símbol d'un rellotge de sorra just abans de la data de caducitat.

Els preservatius falsificats no tenen un rellotge de sorra abans de la data de caducitat

Són els primers preservatius falsificats que es detecten a Catalunya i a l'estat espanyol, segons el cap de la unitat central de consum dels Mossos, el sergent Xavier Tarrés. El de les Corts no era l'únic establiment que en tenia, perquè la policia va resseguir l'origen de les capses i va descobrir que es venien en altres petits supermercats de Barcelona. Havien arribat allà després de sortir d'un magatzem majorista de drogueria ubicat a Sant Adrià de Besòs. En pocs casos s'havien venut directament als supermercats amb factures, perquè la majoria dels establiments els havien adquirit en negre, a través de venedors ambulants que havien comprat els productes per distribuir-los i obtenir així un petit benefici. Els Mossos han requisat 700 capses de preservatius falsificats.

Però no són els únics exemples que han localitzat. Amb les factures, la policia ha descobert que els primers models de preservatius falsificats van ser a finals del 2018, perquè també havien arribat amb un preu molt per sota del que es paga al mercat com els que s'han trobat ara. Es calcula que se'n van distribuir més de 15.000 capses. En els dos casos els Mossos sospiten que els productes s'havien fabricat a la Xina, pel tipus de falsificació i els antecedents del país, però no s'ha pogut demostrar. Tarrés reconeix que si s'ha fet una falsificació en castellà i portuguès –que eren els dos idiomes dels paquets– "no serà per fer-ne poques capses", i avisa que poden implicar "riscos" per a la salut perquè podrien no complir la funció del producte.

Per identificar la partida que s'ha detectat ara, els models falsificats són els Durex Natural Comfort del lot 1000221414 amb data de caducitat 2024-05 i els Durex Dame Placer del lot 1000603437 amb data de caducitat 2024-05.

Sense el símbol CE

Durant la investigació els Mossos també han localitzat que, a part dels preservatius falsificats, se'n venien uns altres que no eren falsos però que els faltava el símbol CE, que és el marcatge que certifica les garanties sanitàries d'Europa. Els productes també sortien del magatzem de Sant Adrià i havien arribat allà des dels Països Baixos, tot i que s'havien fabricat a l'Índia, segons la policia. "Poden ser legals en altres mercats de fora de la Unió Europea", on el símbol CE no és necessari, explica Tarrés. Els Mossos han requisat 11.700 capses sense el símbol CE que es venien en els mateixos petits supermercats de Barcelona i calculen que a finals del 2018 se'n van distribuir més de 41.000.

Alguns dels paquets de preservatius requisats pels Mossos

Per tot plegat, els Mossos han denunciat penalment els administradors de dues empreses: el del magatzem majorista de Sant Adrià de Besòs i el d'un altre ubicat a Santa Perpètua de Mogoda. La policia ha descobert que els dos negocis estaven vinculats entre ells, encara que el de Santa Perpètua no estava obert al públic i només es feia servir com a espai secundari per tenir-hi estoc dels productes. Els Mossos atribueixen als responsables de les empreses, dos homes de 48 i 53 anys de nacionalitat espanyola i pakistanesa, un delicte contra la salut pública i un altre contra la propietat industrial. El cas també podria tenir un recorregut per la via administrativa, al marge de la penal, perquè alguns dels paquets de preservatius que comercialitzaven només estaven en anglès, cosa que suposa una infracció per l'etiquetatge.

stats