Catalunya, la comunitat que atrau més fons de recerca europea
La UPC lidera la captació de fons d'investigació a Catalunya i ocupa la tercera posició al conjunt de l'Estat
BarcelonaGairebé 493 milions d'euros i 741 projectes. Són les xifres que ha aconseguit la recerca catalana en l'última convocatòria del Horizon Europe, el programa més gran en investigació i innovació de la Unió Europea. Catalunya ha captat l'equivalent al 3,1% de tots els fons, i s'ha convertit així en la comunitat on més diners han anat a parar de tot l'Estat. Gairebé un de cada tres euros que s'ha endut la recerca espanyola s'ha quedat a Catalunya (un 29,4%), seguida de la Comunitat de Madrid, que ha atret el 27,2% dels fons, i el País Basc, en tercer lloc, amb el 13,7%.
Més enllà de la comparació estatal, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estat el centre líder en captació de fons europeus d'investigació a Catalunya, amb 41,9 milions d’euros i 66 projectes acordats, segons el balanç de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca. També és la tercera entitat que rep més fons a escala estatal, només per darrere del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i del centre d'investigació Tecnalia. La segueixen el Barcelona Supercomputing Center amb 35,9 milions i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb 28,5 milions. El top 5 d'entitats catalanes que han rebut més inversió del programa europeu el completen dues universitats més: la Universitat de Barcelona (UB) amb 27,1 milions d'euros i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb més de 16 milions.
Entre les 25 entitats de recerca i innovació catalanes que acumulen el 61% del total de fons d'investigació que ha rebut Catalunya també hi ha projectes de l'Institut de Ciències Fotòniques, l'Institut d'Investigació Oncològica de la Vall d'Hebron o l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya.
En 30 anys els fons rebuts s'han multiplicat per 50
Per fer una valoració de la situació catalana respecte a altres països d'Europa, l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca ha comparat els resultats catalans amb els de països amb una població similar. D'aquesta manera, el 3,1% dels fons que ha rebut Catalunya estan per sobre del que ha rebut Irlanda (2,1%), Finlàndia (2,9%) o Dinamarca (2,9%). En canvi, els resultats catalans en captació de fons europeus de recerca de l'última convocatòria estan per sota de països com Àustria (3,2%), Suècia (3,4%) o Bèlgica, que dobla el percentatge català amb un 6,9% del total de fons que ha atorgat el Horizon Europe.
Anant més enllà de les convocatòries més recents, si es tenen en compte les dades dels fons captats a Catalunya en els programes marc europeus de recerca i innovació de les últimes tres dècades, s'observa com la xifra econòmica que ha captat Catalunya s'ha multiplicat per 50 entre l'any 1991 i el 2020. En les convocatòries dels anys 1990 i 1994 els projectes d'investigació catalans van rebre 34,4 milions d'euros, mentre que a la convocatòria del programa H2020 –l'anterior a l'actual Horizon Europe– Catalunya va assolir la xifra de 1.740 milions d'euros en fons europeus d'investigació en els 6 anys que va durar el programa.