Educació

El restaurant on el menjar és secundari

Una escola de noves oportunitats impulsa un restaurant per inserir al mercat laboral els alumnes

BarcelonaHi ha un restaurant a Barcelona on el menjar és la cosa menys important. La prioritat és la història personal i la motxilla que carreguen cadascun dels catorze treballadors. Són nois i noies que "no han trobat el seu lloc a l'escola ordinària" i que el sistema educatiu "ha centrifugat", però han trobat un salvavides que es diu Fundació el Llindar, una escola de noves oportunitats que des del 2004 ofereix una proposta formativa a uns 400 joves en risc d'exclusió social cada any, sigui amb l'itinerari formatiu d'imatge personal, automoció, fabricació digital o restauració. Els que opten per la restauració es formen a l'escola-restaurant que la fundació té a l'Hospitalet i ara alguns han fet el salt a la seva primera feina "de debò": ja no són alumnes, ara són caps de sala, cambrers, cuiners. L'objectiu ha passat de reconduir joves expulsats del sistema educatiu a generar treballadors ben preparats per al mercat laboral.

Cargando
No hay anuncios

El restaurant es diu la Pau perquè és situat al Passage de la Paz, a Ciutat Vella. I, encara que no sigui la cosa més important, el menjar és molt bo. Cada racó del local és una mena d'homenatge a les trajectòries, molt difícils, dels treballadors que des del juny tiren endavant el local. A la barra hi ha inscrites frases que han dit els ja exalumnes: "Un sitio donde hay alegría", "Te devuelven la fe que perdiste", "Me ayudan a ser alguien" o "Aquí importa lo que hago". De decoració, uns cactus que "representen els xavals": "secs i durs per fora, però per dins carnosos i sensibles". "Aquí arriben amb l'autoestima molt baixa i al Llindar redescobreixen amb què són bons", explica Begonya Gasch, la directora de la fundació.

El nou local ha estat possible gràcies a una triple aliança. D'una banda el Llindar, que ha format prèviament els joves i és qui els paga el sou. D'una altra l'empresa turística Enjoy BCN, que hi ha posat el local. I finalment el grup Tragaluz, que ha elaborat la carta. "La gastronomia catalana se n'ha anat en orris a la Rambla. Ja està bé de tatakis i de paelladors. Nosaltres volem portar la nostra gastronomia a la Rambla i fer bon menjar i de proximitat", reivindica José Santiago, xef executiu del grup de restauració. Han inclòs a la carta plats com el caneló de carn d'olla, la ventresca de tonyina, l'esqueixada de bacallà, les croquetes de pollastre del Prat rostit i d'escalivada, el fricandó... I, de postres, un sorprenent músic i un bombó líquid de xocolata per llepar-se'n els dits.

Cargando
No hay anuncios

Un dels cambrers que serveix els plats és el Cheikhou, a qui els periodistes vam conèixer fa alguns anys com a presentador d'un acte de les escoles de noves oportunitats. Amb un català envejable per haver-lo après d'oïda i una espontaneïtat indissimulable, el Cheikhou defensa aquests centres perquè a ell li van salvar la vida. Va arribar del Senegal amb 17 anys buscant un tractament per a l'asma que l'ofegava, va arribar a dormir al carrer, a guanyar uns euros venent al top manta i recollint ferralla fins que un dia li van parlar del Llindar i la seva vida va canviar per sempre. No ho ha tingut fàcil, perquè tot i la seva determinació per estudiar no tenia papers ni podia homologar els estudis que havia fet al seu país. "Ara el meu somni és obrir un Llindar al Senegal", assegura.

Cargando
No hay anuncios