Educació
Societat Educació 23/12/2022

Els mestres tornen a la vaga: l'USTEC convoca dos dies d'aturades al gener

Les aturades seran els dies 25 i 26, coincidint amb les vagues del sector sanitari

Pol Casaponsa Sarabia
3 min
Una aula buida durant una vaga d'educació

BarcelonaDesprés d’un inici de curs tranquil, els docents tornen a la vaga. El sindicat majoritari dels mestres, l’USTEC-STEs, ha anunciat aquest divendres que tornaran a sortir al carrer després de donar per "acabat" el temps de negociació amb el departament d'Educació. Les aturades seran el 25 i el 26 de gener, fent coincidir així les dates amb la vaga convocada en el sector sanitari. Els mestres insten a tot el personal de l'educació pública a mobilitzar-se després que l'administració no hagi aportat aquests mesos de converses cap proposta suficient per garantir una educació "de qualitat" amb prou recursos i que protegeixi els "drets laborals” dels docents. 

Des del departament d'Educació, l'anunci s'ha entomat amb incredulitat: "No ho podem entendre i estem convençuts que la gent, a casa seva, tampoc ho entendrà”, ha dit la directora general del Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, que ha insistit que les negociacions per arribar a un acord encara estaven obertes. "Estem sorpresos; és estrany convocar una vaga mentre estem negociant i, de moment, ningú s’ha aixecat de la taula”, ha dit Collell. Des d’Educació, a més, han explicat que, des de setembre fins al dia d'avui, s’han dut a terme tretze taules sectorials per avançar cap a un pacte i consideren que el clima era "positiu” i "dialogant”.

La convocatòria està prevista per als dies 25 i 26 de gener, les mateixes dates que la vaga del sector sanitari. La coincidència no és casualitat. "Quan vam veure que el sector sanitari convocava una vaga, vam pensar que si les negociacions amb Educació no avançaven com esperàvem podria ser una bona idea fer-les coincidir”, ha assegurat el responsable d'acció sindical de l'USTEC, Andreu Mumbrú. La vaga, de fet, es presenta "en defensa dels serveis públics essencials", i el sindicat ho veu una bona oportunitat perquè "dos dels sectors més perjudicats" es reivindiquin.

Un únic convocant

A diferència de les últimes convocatòries, però, aquesta només ha estat convocada per l'USTEC, sense el suport dels altres sindicats. "De moment estem sols, però animem tots els altres a unir-s'hi”, ha remarcat Mumbrú. "Sabem que ja n’hi ha que proposaran adherir-se a la cita a les seves bases”, ha afegit.

Aquesta convocatòria arriba després que, l’1 de setembre, els sindicats i Educació arribessin a un acord in extremis per garantir un inici de curs sense vagues. El pacte obligava el departament a incorporar 3.500 docents i s’acordava que els mestres fessin una hora lectiva menys a la setmana. En aquell moment, però, la portaveu de l'USTEC, Iolanda Segura, ja va avisar que, per més que el curs comencés sense vagues, no volia dir que s’acabés sense noves aturades si les converses amb l'equip del conseller Josep Gonzàlez-Cambray no prosperaven.

Així doncs, el sindicat ha decidit aixecar-se de la taula de negociació oberta al setembre. Per a ells, les mesures que des del departament es consideren un "gran acord” són "insuficients” per tornar a una situació prèvia a les retallades del 2008. Educació defensa que havien posat sobre la taula una de les grans reivindicacions dels últims anys: recuperar el primer cobrament d’antiguitat després de 6 anys, i no pas 9, com passa des del 2012.

Ràtios, salaris i interinitat

Entre totes les demandes, el sindicat demana solucions a les lluites cròniques del col·lectiu educatiu: el retorn dels sexennis, renegociar el calendari, un pacte d’estabilitat i augmentar la plantilla per reduir ràtios. A més, l’USTEC també demana una revisió dels salaris, ja que, segons els seus càlculs, l’augment de preus ha fet baixar el poder adquisitiu del col·lectiu educatiu en 20 punts respecte al 2018. "Ens estem empobrint”, ha dit Mumbrú. 

El sindicat també s’ha queixat que el departament sempre posi els docents al centre de la diana. Des de l’USTEC asseguren que la presentació dels mals resultats en les competències bàsiques ha fet que els culpin a ells. "No entenem el perquè de les formacions, el problema és seu”, ha dit la portaveu del sindicat, que ha qualificat el tracte rebut de "menyspreu”. Segons ells, la manera per reduir aquests mals resultats implica abaixar les ràtios i acabar amb la segregació a les aules. 

En un context en què encara s’estan negociant els pressupostos, el sindicat ha demanat que la inversió en educació arribi al 6% del PIB català. La portaveu també ha demanat que s’estabilitzi la situació de tot el personal interí: "Viuen amb la incertesa de si treballaran o no l’any vinent”, ha dit. També han demanat que hi hagi una equiparació salarial entre els professors de formació professional i els de secundària. 

stats