Societat 19/04/2016

Les entitats demanen al Govern una llei de serveis socials per protegir les empreses del tercer sector

Només un 25% de les 7.333 adjudicacions fetes pel Govern inclouen clàusules socials

Mario Martín Matas
2 min
El president de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa.

Barcelona“La voluntat política no sempre és suficient”, diu el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, en parlar de contractació pública de serveis d’atenció a les persones i com, coincidint amb la crisi, els criteris econòmics han fet que el preu guanyés una rellevància massa gran a l’hora d’adjudicar-los.

La Taula ja fa anys que critica una pràctica que no és exclusiva de cap administració, tot i que Illa admet que aquesta tendència ha sigut especialment rellevant en el cas dels ajuntaments. De fet, a través de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, la Generalitat i les entitats van acordar el desembre passat un codi de bones pràctiques per a la contractació pública dels serveis d’atenció a les persones. Tothom està d’acord que l’oferta més avantatjosa “no necessàriament s’ha de determinar atenent exclusivament el preu”, tot i que el codi no té força legal.

És per aquest motiu que les entitats socials demanen una llei de serveis socials que creï la figura del concert, tal com ja passa en l’ensenyament i la salut. Això faria necessària una acreditació prèvia i, juntament amb la llibertat d’elecció de l’usuari, la Taula creu que beneficiaria les entitats amb més tradició al territori. La nova llei, segons explica Illa, estaria blindada perquè els serveis socials són competència pròpia de les comunitats autònomes, i una directiva europea del febrer del 2014 ja va deixar marge per incloure clàusules socials en la contractació pública. Les Balears, Cantàbria, el País Basc i Castella i Lleó ja han fet lleis pròpies en aquest sentit. Mentre no n’hi hagi una de catalana, empreses com les de Florentino Pérez tindran fàcil fer-se amb la gestió de determinats serveis socials.

Reforma pendent

La redacció de la llei ja es va posar sobre la taula fa un any, quan l’anul·lació dos cops de la concessió a l’empresa Eulen de la gestió del CAP de l’Escala va evidenciar que era impossible excloure empreses privades del concurs.

L’oficina de contractació del Govern ha fet recentment un informe sobre tota la contractació pública feta l’any 2014 i conclou que només un 25% de les 7.333 adjudicacions fetes pel Govern inclouen clàusules socials. “Hi ha marge de millora”, admet l’organisme en l’informe, en constatar, a més a més, que les clàusules socials no van necessàriament en benefici de les entitats del tercer sector.

stats