Societat 03/10/2013

Entitats ecologistes demanen la paralització d'Ascó i Vandellòs fins que desaparegui el risc de terratrèmols

Alerten que els efectes del projecte Castor podrien provocar un gran moviment sísmic a la falla del Camp, propera a les dues centrals nuclears

Acn
2 min
Ascó usa un magatzem de residus provisional a l'espera del de Villar de Cañas (Conca).

BarcelonaDiverses entitats ecologistes han demanat aquest dijous que es paralitzi immediatament l'activitat de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs, pel perill que suposen els moviments sísmics registrats els darrers dies. "L'activitat sísmica pot afectar el funcionament de les centrals nuclears i la recent experiència de Fukushima n'és un bon exemple", expliquen en una nota enviada als mitjans de comunicació.

Alerten, a més, que el projecte Castor, causant dels terratrèmols dels darrers dies, podria provocar un gran moviment sísmic a la falla del Camp, propera a les dues centrals nuclears, i que ja ha registrat grans terratrèmols al llarg de la història.

El terratrèmol més fort registrat els darrers dies ha estat de 4,2 graus a l'escala de Richter, molt a prop de la falla del Camp, on està ubicada la central de Vandellòs. Una falla que en els darrers 125.000 anys ha tingut episodis molt violents, com recorden les entitats ecologistes en la nota. A més, els moviments de terreny en les instal·lacions de la central nuclear d'Ascó són habituals a causa del terra argilós sobre el qual està situada.

Els ecologistes recorden que les proves sísmiques de les dues centrals nuclears apunten que "amb prou feines" resistirien un terratrèmol de més de 7 graus a l'escala de Richter. Per això, i davant del risc que els efectes de les injeccions de gas del projecte Castor continuïn afectant el territori, demanen que les dues centrals paralitzin immediatament la seva activitat.

Les entitats ecologistes que subscriuen el comunicat són: Ateneu Roig Cambrils, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp, CUP-Reus, CUP-Tarragona, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Grup Antinuclear de les Comarques Gironines, GEPEC, ICV-Reus, Som Energia, TLN-100% Renovables, Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear, Eurosolar, Dia de la Terra, Alternativa Verda i CANC.

stats