Societat 15/11/2016

El Govern ha interposat 18 sancions a empreses subministradores

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, detalla que cada multa ha estat de 10.000 euros i lamenta que les elèctriques rebutgin el bo social

Ara
2 min
El Govern ha interposat 18 sancions a empreses subministradores, la majoria per talls indeguts

BarcelonaEl Govern ha interposat ja 18 sancions a empreses subministradores d'energia per incomplir la normativa vigent, que obliga les empreses a avisar preventivament els serveis socials dels talls de subministrament, perquè valorin si són famílies vulnerables i evitar l'ordre. El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que cada sanció ha estat de 10.000 euros i ha assegurat que seguiran actuant "amb tota la contundència" davant d'aquests casos.

El conseller ha donat aquestes dades arran de la mort d'una àvia a Reus a causa d'un incendi que s'hauria produït, segons les primeres investigacions, per una espelma que tenia encesa perquè no tenia llum a casa. L'Ajuntament de Reus ha denunciat que Gas Natural no havia avisat els serveis socials municipals que tallaria la llum a la família i ha posat els fets en coneixement de l'Agència Catalana de Consum, que ja ha fet un requeriment a l'empresa subministradora per demanar-los explicacions. El Govern també ha demanat informació a Gas Natural per dirimir si va incomplir la llei. A Catalunya, segons dades de l'Idescat, hi ha 645.000 persones en situació de pobresa energètica, un 8,7% de la població catalana.

En la roda de premsa posterior al consell executiu del Govern, Baiget ha dit que de les 195 denúncies interposades, la majoria per talls indeguts, 115 han derivat amb expedients, dels quals 18 han acabat amb sancions. El barem sancionador per aquest tipus de sancions "greus" és entre 10.000 i 100.000 euros -es té en compte la reincidència, entre altres factors-.

Baiget també ha explicat que el Govern s'ha reunit 25 vegades amb les empreses subministradores però que no s'ha pogut arribar a cap conveni, entre altres motius perquè les elèctriques rebutgen el bo social que proposa el Govern, que vol endurir la llei per imposar més obligacions a les companyies. "Ens agradaria tenir totes les competències per definir una tarifa elèctrica amb un bo social, que fes que en determinades situacions no calgués entrar-hi perquè el problema estaria resolt des del principi", ha explicat.

stats