Societat 31/12/2018

La Grossa deixa 9 milions al Prat, Terrassa i Barcelona

Dos supermercats i un estanc venen 15 butlletes del 58.499 i reparteixen tres milions d’euros a cada ciutat

Lara Bonilla / Laia Vicens
4 min

BarcelonaLa Grossa de Cap d’Any va somriure ahir a Barcelona, el Prat de Llobregat i Terrassa amb nou milions repartits a parts iguals entre les tres ciutats metropolitanes. Tres establiments d’aquests municipis van vendre 15 bitllets del 58.499, cadascun premiat amb 200.000 euros. En total, el sorteig de Cap d’Any va repartir 22 milions d’euros en premis, la xifra més alta de les sis edicions.

A Barcelona, l’encarregat de repartir la sort va ser un petit estanc familiar -Estanc 92- al carrer d’en Giralt el Pellisser, al costat del mercat de Santa Caterina, que va vendre 15 números del primer premi de la Grossa. En total, tres milions d’euros. José Moya, el propietari de l’estanc, va explicar que les butlletes -valien 10 euros, i no cinc com fins ara- se les havien quedat persones concretes, no cap associació o entitat. “Són persones grans del barri de la Ribera que ho necessiten”, va dir als periodistes. És la primera vegada que aquest estanc familiar entrega un premi tan important.

El número afortunat s’havia venut també en un supermercat Caprabo del Prat de Llobregat. Els treballadors participaven a la Grossa però no amb el número premiat. “Però estem contents i emocionats per haver repartit la Grossa entre els veïns del Prat”, explicava Sheila Cáceres, responsable de la botiga. El número, que s’oferia als clients quan arribaven a caixa, ha anat a parar a clients habituals i a altres de pas. Dues hores després del sorteig, una clienta que acabava de fer la compra va esclatar d’emoció en adonar-se que duia un dels bitllets premiats: “El caixer del supermercat s’ha convertit en el meu àngel de la guarda”, va dir a l’ACN, il·lusionada, fent-li un petó al treballador que li va vendre el número fa dies.

Els propietaris de l'estanc celebrant la Grossa

En un altre supermercat, en aquest cas al Carrefour Vallès, a la C-58, a Terrassa, també es van vendre 15 butlletes del 58.499. La responsable d’atenció al client i caixes de l’establiment, Gemma Ros, creu que les afortunades han estat 15 persones diferents perquè van vendre els números un per un a la caixa. Cap premiat va acostar-se al supermercat per compartir l’alegria i tampoc se sap si algun treballador és un dels afortunats amb la butlleta. Ara bé, almenys dues treballadores començaran el 2019 amb un bon pessic, perquè havien comprat el 48.499 i rebran els 1.000 euros del premi per la terminació.

El segon, a Osona i el Bages

El primer premi va ser l’últim en sortir. Abans la sort ja havia arribat a les Masies de Voltregà (Osona) i a Sant Feliu Sasserra (Bages), amb el segon premi, el 15.199, dotat amb 65.000 euros per bitllet. El supermercat Grilló d’aquest petit municipi del Bages, de poc més de 600 habitants, va vendre cinc butlletes. “Estem contents perquè vendre alguna cosa i que es quedi al poble està molt bé”, explicava satisfet l’Albert Grilló, propietari de l’establiment, que ja havia venut un tercer premi de la Grossa fa anys. Grilló va explicar que l’associació que organitza la Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra també portava participacions del número agraciat.

El número afortunat amb el tercer premi de la Grossa és l’11.825, dotat amb 30.000 euros per cada butlleta. Va caure en un supermercat Bon Preu de Centelles (Osona), un comerç de Badia del Vallès i un estanc del carrer Pi i Margall de Barcelona.

Més quarts i cinquens premis

Una de les novetats de la Grossa d’aquest any és que hi havia dos quarts premis, dotats amb 10.000 euros per bitllet -1.000 euros per euro jugat-. El primer, el 54.790, va caure a Mataró i a Tona. El segon quart premi, el 59.743, va somriure a Valls (Alt Camp), a Salou (Tarragonès) i a Piera (Anoia). En aquest municipi, la papereria Fanny n’havia venut 15 butlletes. “És el primer cop que repartim un premi i la meva mare s’ha posat a cridar quan ho ha sabut -explicava la Judith Esposa, filla de la propietària-. Potser ara vindrà més gent”, deia esperançada.

Els cinquens premis -aquest any n’hi havia tres en lloc d’un- van regar diferents poblacions catalanes. El primer, el 46.319, amb 5.000 euros per bitllet, va caure íntegrament a Barcelona, a l’estanc de la plaça Molina. El segon cinquè premi, el 54.825, va fer sort a Valls, tot i que també s’havia venut per internet. L’últim cinquè premi va ser el 64.654 i va premiar Vilanova del Vallès, Barcelona i Banyoles.

La sisena edició de la Grossa havia posat a la venda butlletes per valor de 40 milions d’euros -36 milions en paper i 4 milions en suport virtual-. Cada any han anat augmentant les vendes i hi ha un 25% més de probabilitats que amb la Loteria de Nadal espanyola d’obtenir un dels premis principals. Aquest any, la grossa de Nadal estatal va ser garrepa amb Catalunya, però tot i així hi va deixar 25 milions d’euros, tres més del total que ahir va repartir la Grossa.

On es paguen els premis?

Els premis es podran cobrar durant els 90 dies després del sorteig, és a dir, fins al 31 de març del 2019, a la seu de Loteria de Catalunya, a Gran Via, 639, de Barcelona. Els números que s’hagin adquirit per internet es cobraran automàticament al compte des d’on es van adquirir els bitllets.

Els premis de fins a 120 euros també es pagaran als llocs de distribució habituals que actualment venen la resta de productes que comercialitza Loteria de Catalunya i als establiments dels supermercats Bon Preu que tinguin instal·lat el terminal. Per cobrar els premis s'haurà de presentar el bitllet original de la Grossa de Cap d'Any.

stats