TERCERA EDAT
Societat 26/03/2019

Els homes pensionistes cobren un 55% més

Els pensionistes a Espanya guanyen, de mitjana, 1.244 euros, mentre que les dones pensionistes reben de mitjana 800 euros

Germán Aranda
2 min
Dos homes de la tercera edat passejant per Barcelona.

BarcelonaTambé entre els jubilats hi ha una forta bretxa salarial. Els pensionistes a Espanya guanyen, de mitjana, 1.244 euros, mentre que les dones pensionistes reben de mitjana 800 euros, segons l’Observatori Social de la Gent Gran presentat ahir pel sindicat Comissions Obreres a Barcelona. La diferència és d’un 55,5% prenent com a referència el sou de les dones. Els representants sindicals atribueixen aquesta diferència al fet que el percentatge de dones amb feina entre els 50 i els 65 anys és un 15,6% més baix que el dels homes. En aquesta franja d’edat només treballen el 50,6% de les dones.

Els sous, en edat laboral, també són més baixos. “Fins ara hem sigut les mares i les cuidadores però també les treballadores. Les dones som més pobres, encara que treballem tant dins com fora de casa”, va lamentar la secretària de polítiques de la dona de CCOO, Ana Martínez, que va recordar que “els empresaris continuen preferint contractar homes perquè les dones cuiden els fills i els dependents”. El salari anual mitjà d’homes treballadors d’entre 55 i 59 anys és de 31.225 euros, i el de dones és de 22.800.

A Catalunya hi ha 1.304.250 pensionistes que reben, sense tenir en compte el gènere, una mitjana de 1.055 euros mensuals. A l’estat espanyol la xifra arriba als 9.700.000 amb una mitjana mensual de 985 euros de pensió. Els ingressos dels jubilats, en molts casos, afecten famílies senceres. L’any 2017, un 35% de les famílies espanyoles vivien gràcies als ingressos de pensionistes i jubilats, xifra superior a anys anteriors segons van explicar els representants sindicals en roda de premsa.

El secretari general de la federació de pensionistes i jubilats de CCOO a Catalunya, Miquel Lluch, i el seu homòleg a l’Estat, Julián Gutiérrez, van advertir també que, tot i celebrar la pujada de pensions retroactiva per als anys 2018 i 2019, no tenen garantit que l’augment es mantingui l’any 2020, un cop a les eleccions del 28 d’abril es triï el nou govern de l’Estat.

Més enllà de les pensions, els sindicalistes van repassar també altres dels problemes recollits a l’observatori anual. Les llistes d’espera a les residències públiques de gent gran, van recordar, afecten 450.000 persones a tot l’Estat i poden ser de fins a dos anys. A Catalunya, segons va reconèixer el Govern el mes de gener passat, hi ha més de 13.000 persones en aquesta llista d’espera. A més, des del 2013 més d’11.000 persones han mort pendents de rebre la prestació de dependència.

Els representants de CCOO van demanar una inversió de 250 milions per crear places públiques a les residències de gent gran, que, segons ells, “es recuperarien amb la creació de milers de llocs de treball”, segons Gutiérrez. El copagament sanitari i la retirada de la seguretat social de 450 medicaments, les dificultats de mobilitat en edificis sense ascensor i la pobresa energètica se sumen als problemes dels pensionistes més vulnerables apuntats ahir pels sindicalistes.

stats