Salut
Societat28/11/2021

Inversió per netejar d’amiant els blocs de pisos de Badia

El Govern anuncia una injecció de 4,5 milions d’euros per intervenir en 200 habitatges

ARA

BarcelonaL’Ajuntament de Badia del Vallès ja va posar negre sobre blanc a l’estiu un dels principals problemes que viu el municipi: la presència generalitzada d’amiant, un material que quan està degradat o es trenca desprèn fibres cancerígenes. El municipi va presentar llavors el mapa que identificava amiant en els seus 200 edificis residencials, construïts als anys 70, i detallava també les intervencions que calia dur a terme per retirar-lo amb totes les garanties. I el Govern es va comprometre, ja llavors, a assumir aquest repte. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va concretar ahir aquesta promesa i durant una visita al municipi va anunciar una inversió de 4,5 milions d’euros per intervenir en tots els habitatges afectats abans del 2025.

“Traurem l’amiant de les vides dels ciutadans de Badia”, va dir, en unes declaracions recollides per l’ACN. El president del Govern va qualificar d’“excepcional” l’actuació a Badia perquè és el municipi del país amb més concentració d’amiant en habitatges. La ciutat es va construir fa 50 anys, en ple desarrollismo sota el règim franquista, per donar resposta a la forta onada migratòria procedent d’altres punts de l’Estat, i entre els materials utilitzats hi abundava el fibrociment. L’amiant, però, té una vida útil d’uns 40 anys i després comença a degradar-se i a posar en risc la salut de qui hi conviu.

Cargando
No hay anuncios

Risc d’estigma

L’alcaldessa de la població, Eva Menor, va subratllar ahir “la valentia” que ha tingut el municipi a l’hora de fer visible “la pandèmia invisibilitzada de l’amiant” tot i els riscos que podia comportar d’estigmatitzar “encara més” la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

Badia del Vallès és, de fet, el punt de l’Estat amb més amiant: una tona per cada habitant. Tots els edificis n’estan afectats, i en molts casos les plaques d’uralita estan trencades, que és quan l’amiant és més tòxic i perillós. Per això l’Ajuntament i una comissió de veïns van decidir fer un estudi per identificar-lo i començar a retirar-lo.

Els recursos que ara s’injectaran al municipi per fer front a l’amenaça de l’amiant es canalitzaran com a subvenció a l’Ajuntament, que haurà d’engegar els processos de licitació, amb la finalitat de tenir “una Badia lliure d’amiant” sense necessitat d’esgotar el termini del 2025 per a l’execució de les inversions, segons va detallar l’alcaldessa.

Cargando
No hay anuncios

Durant la presentació dels resultats del mapa de l’amiant a Badia, al juliol, el president del Govern es va comprometre a treballar amb els ajuntaments i la resta d’administracions per erradicar l’amiant present en habitatges d’arreu del país. “Badia ens ha ensenyat el camí per fer front a aquesta pandèmia invisible que és l’amiant. Dono la meva paraula que ningú més al país patirà les conseqüències d’aquest material nociu per a la salut de les persones”, va dir.

De moment, Badia ja té compromesa la seva inversió per retirar-lo dels blocs d’habitatges.