RECERCA
Societat 06/06/2017

Investigadors del VHIO desenvolupen un nou anticòs per al càncer de còlon

L'anticòs desencadena respostes immunes en tumors que són resistents als actuals tractaments d'immunoteràpia

Efe
2 min
Josep Tabernero: “Si un frankfurt dura tres mesos, desconfia’n”

BarcelonaInvestigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han desenvolupat una nova teràpia consistent en un anticòs capaç de desencadenar respostes immunes en tumors clàssicament resistents, especialment en el càncer de còlon.

L'estudi ha estat presentat aquest dilluns pel doctor Josep Tabernero, director del VHIO, al congrés anual de l'American Society of Clinical Oncology (ASCO) -Societat Americana d'Oncologia Clínica-, a Chicago (EUA), que reuneix més de 30.000 oncòlegs.

Segons informa el VHIO en un comunicat, el nou tractament consisteix en un anticòs biespecífic, que s'uneix simultàniament a una proteïna del tumor i als limfòcits dels pacients.En aquesta situació, aquest anticòs ha demostrat ser capaç de desencadenar respostes immunes en tumors que són resistents als actuals tractaments d'immunoteràpia, pels quals s'ajuda al sistema immunitari del pacient per combatre el càncer.

Els limfòcits T són responsables de detectar i aniquilar les cèl·lules cancerígenes en condicions normals, però en una situació de tumor avançat, aquesta capacitat es troba inhibida per una infinitat de mecanismes. El nou anticòs, de nom RO6958688, està dissenyat perquè una part del mateix s'uneixi a la proteïna CEA, que és present en el tumor, i l'altra al receptor dels limfòcits T, i mantenir així les dues cèl·lules en contacte íntim.

Aquesta situació afavoreix l'activació de la resposta immune del limfòcit T, fet que possibilitarà la mort de la cèl·lula tumoral. Atès que la proteïna CEA s'expressa en el 95% dels tumors de còlon, aquest tractament resulta especialment prometedor en aquest tipus tumoral.

El càncer colorectal és el segon tumor amb més incidència i ocupa també el segon lloc de totes les morts per càncer a Espanya. El tractament experimental, administrat sol o en combinació amb l'anticòs atezolizumab, ha demostrat ser capaç de dirigir els limfòcits d'alguns dels pacients cap als tumors i desencadenar respostes fins i tot en aquells tumors que no presentaven signes d'activitat immune.

La investigació suposa un avenç, encara que els resultats hauran de ser corroborats en estudis més extensos abans que es pugui considerar una opció terapèutica realista per als pacients.

stats