Societat01/08/2015

El juliol tanca entre 2 i 4 graus per sobre de la mitjana

Nova onada de calor durant els primers dies d’agost

Manel Cascante

MeteoròlegS’ha acabat un juliol que costarà d’oblidar a causa de la calor i la sequera. El mes es va iniciar amb una primera onada de calor, que s’arrossegava des de finals de juny, i que va tenir el seu punt més àlgid entre els dies 5 i 7. El dia 5, a l’estació del Meteocat de Banyoles, el mercuri es va enfilar fins als 43 ºC, i a l’observatori de l’Aemet de l’aeroport de Girona es van assolir els 41,3ºC; la temperatura més alta de la sèrie iniciada el 1973. El dia 7 va ser un altre dia tòrrid: a Lleida el mercuri es va disparar fins als 43,1 ºC, a Artés van assolir els 43 ºC, a Tremp els 42 ºC i es van arribar a fregar els 40ºC en algunes localitats del Pirineu. La calorada ens va donar una petita treva a partir del dia 8, per bé que, ben aviat, van a tornar a pujar amb força les temperatures, tot i que sense els extrems dels primers dies.

A l’espera que es verifiquin i publiquin les dades oficials, si ens fixem en les d’alguns observatoris històrics, podem comprovar que ha sigut un mes amb registres molt superiors a les mitjanes. A Tortosa, els 28,7 ºC de temperatura mitjana se situen 3,1 ºC per damunt de la normalitat, i representen el valor més elevat en un juliol des que es recullen dades, l’any 1920. A Girona la mitjana s’ha quedat poc per sota de la del 2006, però pràcticament 4 graus per damunt del que seria habitual. A Lleida haurien registrat la temperatura mitjana més alta de la sèrie, amb 28,3 ºC, més de 3,5 ºC per damunt de la normalitat, i a l’Observatori Fabra s’han quedat més de 2,5 ºC per sobre de la mitjana del període de referència.

Cargando
No hay anuncios

També criden l’atenció algunes dades curioses, com el fet que a Lleida ha sigut el juliol amb més màximes superiors als 35 ºC, concretament 20, tres més que el seu precedent, de l’any 2006. A més, ha sigut el juliol en el qual ha costat més de dormir a la capital de la Terra Ferma, ja que hi ha hagut 23 nits amb mínimes tropicals, és a dir, superiors als 20 ºC. A l’Observatori Fabra de Barcelona han tingut 25 mínimes tropicals, lluny de les 6 del 2014, però molt a prop de les 29 del 2006.

A banda de la calor, aquest ha sigut un mes especialment eixut, amb el permís dels ruixats dels últims dies -i les últimes hores-, que han contribuït a atenuar, però només en part, l’estrès hídric acumulat.

Cargando
No hay anuncios

Previsions per a l’agost

Els ruixats i les tempestes s’han sincronitzat amb el traspàs de mes, però aquest canvi de temps té les hores comptades i no tindrà continuïtat. Demà serà un dia radiant i més estiuenc arreu. La calor s’intensificarà al llarg de la setmana vinent a causa de l’arribada d’una bombolla d’aire calent procedent del nord d’Àfrica, que s’estendrà també pel centre i el nord d’Europa. Els termòmetres tocaran sostre a mitjans de setmana, amb màximes clarament superiors als 35 ºC en diverses comarques de l’interior del país. De cara al cap de setmana podrien començar a desinflar-se.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà, la fiabilitat dels pronòstics és realment molt baixa, però si fem cas dels models estacionals de l’agència nord-americana NOAA, el mes d’agost ens hauria de portar valors de temperatura pròxims a la normalitat, i també més precipitació del que és habitual, sobretot a Ponent i al Pirineu.