Delictes d'odi
Societat Justícia 02/03/2022

Nens que discriminen: un 19% dels autors de delictes d'odi són menors d'edat

En la majoria dels casos es tracta de casos d'assetjament per LGTBI-fòbia, que és també la causa majoritària de les denúncies entre adults

2 min
Una aula catalana en una imatge d'arxiu

BarcelonaEls Mossos identifiquen tres adolescents, fa un any, per insultar i clavar un cop de puny a una dona trans que els recriminava que es pengessin a les barres d'un autobús de Sabadell. El mateix mes de febrer, un menor trans penja una enquesta a internet per completar el treball de recerca: part de les respostes que rep són insults per la seva condició sexual. Cambrils, 6 de maig: una menor denuncia una companya de classe que li proferia insults racistes a les xarxes i la va arribar a amenaçar amb apallissar-la. Pocs dies més tard, a Banyoles, set menors increpen una parella de noies amb discapacitat. Paral·lelament, una jove denuncia una companya d'institut a Sant Vicenç dels Horts per insultar-la per patir una discapacitat. Són només alguns dels delictes d'odi que han investigat els Mossos d'Esquadra durant el 2021. En un any, el cos ha rebut 496 denúncies per aquest motiu i ha investigat 446 persones. Un 19% eren menors d'edat.

En la majoria dels casos, darrere dels delictes d'odi comesos per menors s'hi amaga la LGTBI-fòbia. El mateix passa amb les discriminacions entre els adults: darrere d'un 44% dels casos s'hi troba aquest odi cap a l'orientació o condició sexual de la víctima, que torna a ser el motiu número 1 de discriminació, després que els últims anys ho fossin les discriminacions per la ideologia política. Les denúncies per LGTBI-fòbia han crescut, però segons la portaveu dels Mossos, Montse Escudé, no és que hi hagi més casos sinó que el col·lectiu ha pres més consciència de la necessitat de denunciar. Malgrat tot, els Mossos treballen per "fer aflorar" tots els delictes d'odi, ja que sospiten que un 80% dels casos encara no arriben a la comissaria ni als jutjats.

Alumnes convertits en agents antiodi

En el cas dels menors, els Mossos alerten que els joves estan "naturalitzant i normalitzant" la discriminació cap al diferent. Fins ara els agents feien xerrades a les escoles per conscienciar l'alumnat. Ara estan provant un nou mètode per intentar tenir més "impacte" en els estudiants: formen alguns alumnes de secundària en la matèria perquè siguin ells els que facin la xerrada als companys de cursos inferiors.

Aquest tipus de tallers van començar a finals de l'any passat i ja se n'han fet 38. L'objectiu enguany és arribar a més d'un miler d'alumnes a través de la formació prèvia de 190 estudiants que es converteixin en un "referent" per a la resta d'alumnat del centre a l'hora d'erradicar aquest tipus de conductes i a la vegada de "fer-les aflorar" –en paraules d'Escudé– perquè la policia les pugui investigar.

En molts dels casos denunciats, les víctimes –bona part de les quals també són menors d'edat– han explicat que els insults i vexacions que han patit els han generat "por" i "angoixa". De les 575 persones que l'any passat van denunciar haver estat discriminades, un 11,5% eren menors de 18 anys.

Escudé ha advertit en una compareixença pública que "no és intranscendent" que un 19% dels autors de delictes d'odi siguin menors. De fet, assegura que el cos està "en alerta" davant d'aquest tipus de conductes perquè "no es pot tolerar" que els joves "banalitzin" el discurs de l'odi i el "naturalitzin", i que contribueixin així a perpetuar estereotips.

La pandèmia pot accentuar el discurs de la intolerància

Les entitats que treballen amb els col·lectius més vulnerables han posat en alerta els Mossos d'Esquadra que els estralls que ha causat la pandèmia en la societat s'han traduït en un creixement de la desigualtat i dels nivells de pobresa. Segons ha explicat la portaveu dels Mossos, Montse Escudé, les entitats temen que això pugui "derivar" en un "creixement de la intolerància" i dels discursos d'odi "per situacions de pobresa i desigualtat reforçades per la pandèmia".

stats