Riuades
Societat 20/06/2013

L'Agència Estatal de Meteorologia diu que hi pot haver més riuades a la Vall d'Aran

L'AEMET explica que encara queda molta neu als cims i que Catalunya ha registrat un 55% més de precipitacions del que és habitual a la primavera, la més plujosa des del 1977

Acn
3 min
LA FORÇA DE L'AIGUA
 La presa de la Torrassa, entre la Guingueta d'Àneu i Escaló,  al Pallars, negada d'aigua.

BarcelonaL'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha advertit aquest dijous que l'episodi de riuades i inundacions a la Vall d'Aran es podria repetir aviat, perquè encara queda molta neu a les muntanyes. Tot i així, considera difícil que es torni a produir la coincidència d'un fort i ràpid desgalç amb un episodi de pluges intenses i prolongades.

Així ho ha explicat el delegat de l'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, que ha atribuït l'episodi de dimarts més aviat al desglaç per les grans quantitats de neu acumulada a l'hivern i primavera, que a les pluges. Tot i així, durant les properes hores i dies es podrien tornar a produir precipitacions, en alguns casos intenses. Segons Conesa, els volums de neu acumulada a les muntanyes han estat excepcionals per les gran precipitacions dels últims mesos, que han fet que aquest juny quedi molta més neu del que és habitual.

Les altes temperatures de dissabte a dilluns, i les pluges no excessivament intenses però sí molt prolongades a partir de dilluns al vespre, van fer desbordar els rius. Tot i això, Conesa considera que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ja ho hauria d'haver previst, perquè sabia quanta neu acumulada hi havia a les muntanyes. Per això, considera que hi pot haver nous episodis similars, tot i que no tan forts, perquè encara queda molta neu acumulada.

Pels propers deu dies, l'AEMET preveu temperatures suaus, alternant dies assolellats i ennuvolats, amb alguns xàfecs localment forts a les zones de muntanya. Per dilluns, dia de Sant Joan, s'esperen vents de moderats a forts, tramuntana a l'Empordà i mestral a les Terres de l'Ebre, amb temperatures màximes de 23 a 25 graus. Pel que fa a la resta de l'estiu, els meteoròlegs espanyols preveuen temperatures i precipitacions similars a la mitjana de les últimes dècades.

Conesa ha fet aquestes valoracions durant la presentació del balanç meteorològic de la primavera. Segons les conclusions de l'AEMET, la primavera a Catalunya ha estat un 55% més plujosa que habitualment i la que ha registrat més precipitacions des del 1977. Així, entre el març i el maig hi ha hagut 291 mil·límetres, davant de la mitjana entre el 1971 i el 2000, que no arriba als 200. A totes les comarques s'han registat més pluges del que és habitual, però les precipitacions més importants han estat al Pirineu gironí, amb més de 600 mil·límetres.

El març va ser el més plujós del trimestre, amb un 142% d'increment respecte de la mitjana, principalment a les muntanyes de Girona i als Ports de Beseit, on les dades registrades suposen el 400% del valor normal. A l'abril va ploure un 65% més que la mitjana, sobretot a Tarragona. En canvi, al maig va ploure un 5% menys que la mitjana, tot i que els episodis de precipitació es van distribuir de manera bastant regular al llarg de tot el mes. Les precipitacions més abundants van ser al Pirineu, sobretot a la Vall d'Aran.

Pel que fa a les temperatures, la mitjana de tota la primavera ha estat 0,1 graus per sota del valor de referència del 1971 al 2000, i s'ha quedat en 10,8 graus. El març va ser 0,5 graus més càlid, ja que va arribar als 8,9, però principalment a la nit, quan la mitjana es va superar en 1,3 graus, mentre que de dia la temperatura va ser 0,2 graus inferior.

A l'abril, la mitjana va arribar als 11 graus, 0,8 més que l'habitual, i el maig va ser el mes proporcionalment més fred, ja que es va arribar als 12,6 graus, 1,6 menys que la mitjana habitual. Això ha fet que hagi estat el mes de maig més fred des del 1985 juntament amb el del 1991.

stats