SOCIETAT
Societat 08/03/2012

Més de 430 hectàrees cremades en 4 incendis al Pirineu

El foc a Gerri de Sal, el més devastador, ha obligat a desallotjar els veïns dels nuclis de Bresca, Useu i Baén. Hi ha tres incendis més que cremen al Pirineu de Lleida, als termes d'Organyà i Montanisell, el Pont de Suert i Valls de Valira

Ara
3 min
Mapa incendis Pirineu

BarcelonaQuatre incendis cremen al Pirineu de Lleida aquest dijous. Els bombers treballen en les tasques d'extinció dels focs proclamats als termes municipals d'Organyà i Montanisell (Alt Urgell) -afecta unes 30 hectàrees-, Valls de Valira (Alt Urgell) -90 hectàrees-, el Pont de Suert (Alta Ribagorça) -unes 10 hectàrees-, i Gerri de la Sal (Baix Pallars), el de més abast dels quatre i que ha obligat a desallotjar els veïns dels nuclis de Bresca, Useu i Baén i a tallar la N-260 al seu pas per Sort i ja ha cremat 300 hectàrees. Protecció civil ha activat el pla Infocat en fase d'alerta.

Incendi ''horrorós, angoixant i mai vist'' a Gerri de Sal

L'incendi a Gerri de la Sal crema des de poc abans de dos quarts d'una del migdia, i les flames afecten una zona coneguda com el Serrat de les Forques, situada al nord del nucli de Gerri de la Sal i a tocar del nucli de població de Peramea, amb vegetació agrícola i forestal. Una cinquantena de dotacions dels bombers treballen en l'extinció del foc, que ha obligat a desallotjar una setantena de veïns a Peramea per precaució. L'orografia del paratge, amb molt de pendent, juntament amb el fort vent que bufa a dalt de les carenes, dificulta les tasques d'extinció, segons els bombers. També s'han dos helicòpters bombarders i tres avions de vigilància i atac, a l'espera que les condicions de vent els permetin intervenir. De moment s'han cremat 300 hectàrees de vegetació

El relat d'alguns veïns del Baix Pallars consultats per l'ACN han qualificat de catastròfica la situació que està provocant l'incendi a la zona. Una veïna de Gerri de la Sal, Teresa Dòria, ha explicat que ja a mig matí ha vist una columna de fum que amb el pas de les hores s'ha anat propagant fins que ha vist les flames molt a prop del nucli de Gerri. La veïna ha qualificat ''d'horrorós, angoixant i mai vist'' l'incendi que crema sense control i d'una forma espectacular en aquesta zona del Pallars Sobirà. A més a més, els veïns s'han quedat sense llum a causa de les flames i es respira molta por en l'ambient. El cel està enfosquit i la sensació és que plogui cendra com a conseqüència de l'elevada massa forestal cremada.

30 hectèrees cremades a Montanissell

L'incendi forestal de Coll de Nargó, a la població de Montanissell, en aquests moments també està actiu i hauria afectat, segons Bombers, unes 30 hectàrees de vegetació (matolls i alzinar) d'una zona coneguda com les costes de la Guineu. Al lloc, treballen 17 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. També hi ha dues patrulles dels Mossos d'Esquadra.

A Valls de Valira, 90 hectàrees cremades

Valls de Valira, que afecta la muntanya de Calbinyà, entre Arcavell i Llirt, afecta segons dades provisionals, una superfície de 90 hectàrees de vegetació forestal. Al lloc treballen conjuntament 19 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i efectius dels Bombers del Principat d'Andorra. Segons, els Mossos d'Esquadra, on tenen set patrulles treballant, han desallotjat preventivament dues masies de la zona, Mas Bascullades i Mas Solanes. En cada una d'elles hi havia sis persones, però cap no ha resultat ferida.

Al Pont de Suert ja han cremat unes 10 hectàrees

Finalment, l'incendi forestal de Pont de Suert, del qual s'ha rebut l'avís a les 13.13 hores, afecta el fons de Viu de Llevata i hauria cremat, segons Bombers, a hores d'ara, una superfície provisionals d'entre 8 i 10 hectàrees de vegetació forestal. Al lloc treballen deu dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. A més, també treballen cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra on també han hagut de regular el trànsit de la carretera N-260, per un tall momentani de circulació, tot i que no està tallada.

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla especial d'emergències per incendis forestals Infocat, com conseqüència de la simultaneïtat de tots aquests incendis i les fortes ràfegues de vent.

stats