Societat 14/05/2018

Un mapa meteorològic per salvar les collites de vi, oli i blat

Un projecte europeu desenvoluparà indicadors per anticipar el comportament del temps i possibles plagues als conreus

Gemma Garrido Granger
2 min
El projecte MED-GOLD proporcionarà dades climàtiques per millorar la producció i qualitat de les collites de vi, oli i blat.

BarcelonaIndicadors que permetin anticipar-se als efectes de l'escalfament global per optimitzar les collites sensibles, com la vinya, l'oli d'oliva i el blat dur. Aquest és l'objectiu d'un nou projecte europeu en el qual col·laborarà el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i que permetrà, per exemple, obtenir dades per predir si una temporada serà més seca o més humida, i conèixer les dates idònies per fer la collita d'aquests aliments.

La iniciativa MED-GOLD, coordinada per l’Agència Nacional Italiana de Noves Tecnologies, Energia i Desenvolupament Econòmic Sostenible (ENEA), està finançada per la Unió Europea i ha de permetre traslladar les dades meteorològiques a la gestió agrícola per garantir la supervivència dels productes estrella de la dieta mediterrània. La producció i la qualitat del vi, de l'oli i del blat depenen en gran mesura del temps i del clima, però els efectes del canvi climàtic augmenten la vulnerabilitat dels conreus i el dany ocasionat per les plagues.

Per testar i comprovar la fiabilitat d'aquests índexs meteorològics, el MED-GOLD compta amb la participació de tres empreses líders mundials del sector, que rebran la informació meteorològica en períodes mensuals i estacionals. Són la bodega portuguesa Sogrape Vinhos, la cooperativa d'oli espanyola DCOOP i l'empresa d'alimentació italiana Barilla.

El BSC participa en el codisseny d'aquest servei en el sector vitivinícola amb la bodega Sogrape, a la qual li proporcionarà informació climàtica específica, més enllà dels tradicionals 2-5 dies que ofereixen les previsions meteorològiques actuals, per dotar els productors de vi de dades que els ajudin a triar el tractament ideal, tant en nombre com en distribució, contra les plagues previstes per a la temporada següent. A més a més, el BSC també s'encarregarà d'organitzar seminaris dirigits a la comunitat MED-GOLD (actors dels sectors del vi, l'oli d'oliva i el blat dur) i de la publicació periòdica de butlletins amb informació sobre els avenços del projecte.

El primer pas d'aquest projecte, que té una durada de quatre anys, és identificar les necessitats de les empreses respecte el temps i el clima. El sector vitivinícola ja ha debatut a la seu de Sogrape, a Porto, quins elements són claus per millorar la seva producció i qualitat. Els sectors de l'oli d'oliva i del blat dur recopilaran aquesta informació a través de tallers participatius: el del blat està programat per a aquesta mateixa setmana (15-16 de maig) a Ravenna (Itàlia), i el d'oli per a principis de juny a Andalusia. En els dos casos es preveu que hi participin tècnics agrícoles, i en el del blat també institucions regionals. L'última fase del projecte preveu estendre la metodologia que en resulti també a altres productes de consum global, com el cafè, i demostrar així la dimensió global d'aquest mapatge.

stats